Горските пожари в Русия взеха 29 жертви
Горските пожари в Русия взеха 29 жертви / Reuters

Горските пожари, съпътстващи най-тежките жеги в Русия от десетилетия, причиниха смъртта на 29 души, предаде АФП, позовавайки се на официални представители, докато премиерът Владимир Путин бе на посещение в един от най-силно засегнатите райони.

Жителите на село в централния регион на град Нижни Новгород, където изгоряха всичките 341 местни къщи, се срещнаха с Путин, който бе на обиколка в областта.

„Не искаме нищо... Само молим за това да можем да заживеем тук отново до зимата," каза жена от селото в репортаж, излъчен от държавната телевизия „Первий канал".

„До зимата всички къщи ще бъдат издигнати. Обещавам, че вашето село ще бъде възстановено," каза Путин, като добави, че стандартното обезщетение за загуба на имущество от 50 хил. рубли (1 652 долара) на домакинство ще бъде увеличено до 200 хил. рубли, което е 6 614 долара) на жител.

787 нови огнища на природни пожари са регистрирани през изтеклото денонощие в Русия. 387 пожара са потушени, съобщиха от руското министерство на извънредните ситуации.       

От началото на тазгодишния пожароопасен период в Русия са установени над 23 хиляди огнища.