Голям пожар в Австралия е бил причинен от военно учение
Голям пожар в Австралия е бил причинен от военно учение / снимка: БГНЕС

Разследване е установило, че военни учения са причината за един от големите горски пожари миналата седмица в най-многолюдния щат на Австралия, предаде Асошиейтед прес. От вторник в Нов Южен Уелс бушуват над сто пожара, които причиниха смъртта на един човек и унищожиха над 200 жилищни сгради.

Говорител на противопожарната служба заяви, че според разследването мащабният пожар край град Литгоу, западно от Сидни, е започнал миналата сряда от разположения наблизо военен полигон. Този пожар опустоши 47 хиляди хектара. От военното министерство на Австралия не последва коментар. Но военните признаха, че във въпросния ден на полигона е имало учения с взривни вещества, посочва АП, цитирана от БТА.

Австралийският премиер Тони Абът се подигра на шефката в ООН по климатичните промени Кристина Фигерес за изказването й, че бушуващите в Австралия огнени стихии се дължат на промените в климата, предаде ДПА. Абът каза в прав текст, че тази чиновничка "говори врели-некипели". Той призна, че промени в климата има, но по думите му тези пожари "със сигурност не са функция от промените в климата, а функция от живота в Австралия".

Фигерес, която е изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, каза по Си Ен Ен, че между горските пожари и климатичните промени има "абсолютна" връзка и че огнените стихии в Сините планини, западно от Сидни, са пример за това. Кристина Фигерес разкритикува новото консервативно правителство на Абът, че е отменило въведената от предишното лейбъристко управление такса върху въглеродните
емисии и вместо това е започнало да стимулира финансово замърсителите, които намаляват емисиите си, припомня ДПА.

Според Ройтерс заради продължаващите днес пожари в хълмистия район с ниска растителност хиляди австралийци са били приканени да се евакуират. Властите предупредиха, че условията за възникване на нови пожари и разрастването на досегашните са много благоприятни днес - температурата в Сините планини е около 30 градуса, а в Сидни - 35 градуса по Целзий. Духа и сух вятър.