Георгиева: Случилото се в Париж силно влияе на атмосферата в Европа
Георгиева: Случилото се в Париж силно влияе на атмосферата в Европа / снимка: lap.bg, Мартин Атанасов

Това, което се случи в Париж, много силно влияе на атмосферата в Европа, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева на среща с български журналисти.

По нейните думи събитията във френската столица са отворили въпроса за тероризма, но са създали и силно чувство на единство в защита на общите ценности, сред които е и правото на изказване на мнения, които не са приемливи за всички.

Георгиева, която отговаря за служителите на ЕС и за сигурността на инфраструктурата на институциите на Общността, посочи, че след терористичните нападения в Париж има нов поглед по тази тема. В следващите седмици предстои решение на ЕК за подобряване на правната рамка и въвеждането на конкретни мерки за безопасност, добави тя.

Сред темите на своята работа в първите дни на новата година зам.-председателят на ЕК открои необходимостта от разместването на 1600 служители на ЕС в Люксембург, които работят в сграда, в която е вложен азбест. Осигуряването на добри условия за тези служители изисква воденето на преговори с местните власти, поясни Георгиева. Тя уточни, че засегнатите служители са от дирекциите за преводи, по здравеопазването, финансите и човешките ресурси.

Източник: БТА