“Фрийдъм хаус” приравни Русия със Северна Корея и Либия
“Фрийдъм хаус” приравни Русия със Северна Корея и Либия / netinfo
Международната правозащитна организация “Фрийдъм хаус” публикува годишния си доклад “За състоянието на свободата в света”.

Според правозащитниците, финансирани от правителството на САЩ, през 2006 г. Русия е станала още по-несвободна страна. За първи път Русия получава възможно най-минималната оценка за нивото на гражданските свободи. Аналогични оценки са дадени за Куба, Либия и Северна Корея, пише вестник “Комерсант”.

В доклада на “Фрийдъм хаус” страните са разделени в три групи: свободни, частично свободни и несвободни. Русия затвърждава мястото си в третата група, където тя се намира от 2004 г. На политическите свободи в Русия е дадена оценка 6, а на гражданските свободи – възможно най-минимална оценка от 7. По ниво на политически свободи Русия се оказва на едно равнище с Ангола, Габон и Пакистан. А степента на граждански свободи в Русия според “Фрийдъм хаус” е като тази в Куба, Либия и Северна Корея. “Авторитарният режим в Русия може да се превърне в пример за други държави от постсъветското пространство”, смятат авторите на доклада.

На представянето на доклада говори бившият съветник на президента на Русия Владимир Путин, старши научният сътрудник от Института Катон във Вашингтон Андрей Иларионов. Според него “зоната на бившия СССР” е призната за политически най-несвободния регион в света. Иларионов заяви, че “Русия се занимава с износ на несвобода в цял свят, който се проявява в развитие на двустранните отношения с авторитарни и диктаторски режими. Става дума за опит за създаване на нов интернационал от авторитарни режими и диктатури”, каза Иларионов. /БГНЕС/