Френските власти не знаели, че Абделхамид Абауд е в Европа
Френските власти не знаели, че Абделхамид Абауд е в Европа / БГНЕС

До миналата седмица властите във Франция не са знаели, че Абделхамид Абауд се намира в Европа. Това заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Казньов каза това малко след като френските власти съобщиха, че белгийският джихадист Абауд е бил ликвидиран при операция в парижко предградие. Смята се, че той стои зад четири от шестте атаки, осуетени във Франция от пролетта на тази година до сега.

Малкият глупак Абделхамид Абауд - „мозъкът" на атентатите в Париж

По думите на Казньов сред тези планирани нападения е заговорът през април за атентати срещу църкви в парижкото предградие Вилжуиф, а разследването още проверява дали Абауд е замесен в осуетената стрелба в скоростния влак "Талис" през август. Същия месец френските органи на реда са задържали предполагаем джихадист, който признал, че през 2014 г. е започнал обучение в Сирия под ръководството на Абауд и бил инструктиран да извършва насилствени актове във Франция и други европейски страни.

ТАСС също цитира Бернар Казньов, според когото Франция не е получавала от европейските си партньори никаква информация за придвижването на Абделхамид Абауд из ЕС.

Организаторът на атентатите в Париж е убит в Сен Дени

Германското списание "Шпигел" пише, че Абауд нееднократно е пребивавал в Германия. На 20 януари 2014 г. полицаи са проверявали документите му на летището в Кьолн. Той обяснил, че ще пътува за Турция при свои роднини и познати, след което ще се върне в Кьолн. Няма данни той да се е връщал в този град, посочва "Шпигел". Освен това, според списанието, позоваващо се на източници от службите за сигурност, Абауд е пребивавал в Кьолн и през 2007 г., когато е подал заявление пред местните власти да му бъде издаден транзитен регистрационен номер за голям автомобил.

Източник: БТА