Ферибот потъна край Танзания, 163-ма се удавиха
Ферибот потъна край Танзания, 163-ма се удавиха / снимка: Reuters

Най-малко 163 са загиналите, а около 100 други се водят за изчезнали след потъването на ферибот, свързващ два острова на архипелага Занзибар край Танзания. Спасени са 325 души, съобщи Мохамед Абуд, министър за извънредните ситуации на автономната република Занзибар в състава на Танзания.

По думите на Карим Зам, лекар от болницата „Мнази Мбоя”, броят на загиналите ще нарасне, защото в медицинското заведение пристигат камиони с още много мъртви тела.

Според властите корабът транспортирал близо 600 души между Унгуджа и Пемба, двата главни острова на архипелага, разположен в Индийския океан. Поради липса на надежда система за регистрирането на пътниците обаче е трудно е да се установи точния им брой, уточняват властите, цитирани от БГНЕС. Танзанийските служби за спешна помощ обявиха, че липсата на оборудване и други ресурси спъват спасителните работи, поради което е отправен призив за помощ към съседни държави.

Крушението станало между островите Унгуджа и Пемба от Занзибарския архипелаг. Фериботът потънал на място, където има силно морско течение и това затруднява издирването и спасителните работи. Тези острови са известни със своите курортни центрове с плажове и чиста вода, допълва БТА.

ДПА допълва, че още не е известна точната причина за злополуката, станала малко след полунощ, докато корабът плавал от Унгуджа за Пемба. Според служители от спасителните екипи може би фериботът е бил претоварен.