/ Пресцентър stanishev.eu
В емоционална реч пред делегатите на Конгреса на ПЕС в Лисабон Сергей Станишев заяви, че днес повече от всякога лявото политическо семейство трябва да бъде единно, за да спаси Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП. Той беше преизбран от европейските социалисти за нов трети мандат като председател на партията. Гласуването бе тайно, като "за" гласуваха 270 делегати, 23 "против", а 29 се въздържаха.

В Лисабон ПЕС ще преизбере Станишев за лидер
 
"Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна - войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове", казва той в съобщение от пресофиса си.
 
"От друга страна - това е арогантността на ЕНП, които твърдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравенство, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло", казва още той.

Корнелия Нинова ще бойкотира конгрес на ПЕС заради Истанбулската конвенция
 
Ахим Пост, депутат в германския Бундестаг и генерален секретар на ПЕС, благодари на Станишев за неуморната му работа като лидер на ПЕС, и го определи като "истински европеец, истински социалист, истински лидер".