Етиопия обяви днес извънредно положение, след като въоръжени сили от северния регион Тигре съобщиха, че са завладели територии и обмислят поход към столицата Адис Абеба, предаде Ройтерс.

Съобщението, разпространено по държавна медия, дойде два дни след като премиерът Абий Ахмед призова гражданите да хванат оръжие и да се защитят от Фронта за освобождение на народа на Тигре (ФОНТ).

По-рано днес властите в Адис Абеба казаха на жителите да регистрират оръжията си и да се подготвят да защитават кварталите си.

Извънредното положение беше наложено след като ФОНТ заявиха, че през последните дни са превзели няколко града и че обмислят поход към столицата Адис Абеба, разположена на около 380 километра южно от техните предни позиции.

Етиопия наложи такава мярка последно през февруари 2018 г. за 6 месеца преди предаването на властта на Абий. Тогава беше наложен полицейски час и движението на хора беше ограничено, а хиляди бяха задържани.

Конфликтът започна през нощта на 3 ноември 2020 г., когато сили, лоялни на ФОНТ, сред които и войници, превзеха военни бази в северния регион Тигре. В отговор Абий изпрати още войски там.

ФОНТ доминира в националната политика от близо 3 десетилетия насам, но загуби много от влиянието си, след като през 2018 г. Абий застана начело на властта, след години антиправителствени протести.

Отношенията с ФОНТ се влошиха след като го обвиниха в централизиране на властта за сметка на регионалните щати в Етиопия. Абий отхвърли това обвинение.
Конфликтът в страната, някога считана за стабилен съюзник на Запада в един размирен регион, предизвика гладуването на 400 хиляди души. Хиляди цивилни загинаха, а над 2,5 милиона души в северната част напуснаха домовете си.

Специалният пратеник на САЩ за страните от Африканския рог Джефри Фелтман заяви днес, че САЩ са разтревожени от влошаващата се хуманитарна ситуация на север и призова всички страни да намерят начини да намалят напрежението и да допуснат доставянето на помощи.

Той каза още, че Вашингтон вижда знаци за глад и недохранване и че основно правителствените рестрикции пречат за това хуманитарната помощ да стигне до хората. Етиопското правителство отрече да не допуска доставки с храни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изключително разтревожен от ескалацията на насилие в Етиопия и обявяването на извънредно положение, съобщи тази вечер неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс. Говорителят посочи, че генералният секретар на ООН отново е призовал за незабавно прекратяване на огъня, неограничен достъп за хуманитарната помощ и всеобхватен национален диалог за решаване на кризата.
БТА