ЕС заплаши Русия с най-строги санкции
ЕС заплаши Русия с най-строги санкции / снимки: БГНЕС

Европейските лидери повишиха тон на Русия, като замразиха преговорите по визовите въпроси и заплашиха да предприемат най-строги санкции, най-вече икономически, ако положението в Украйна продължи да се влошава.

След извънредната среща на върха в Брюксел президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обяви, че ръководителите са се договорили за стратегия на постепенни санкции на три етапа, за да бъде принудена Русия "да преговаря" за излизане от кризата в Украйна. „Положението в Украйна изисква започване на процес по намаляване на напрежението. Ако Русия не го направи, ще има тежки последици в отношенията ЕС-Русия”, заяви Ромпой след срещата, която продължи повече от шест часа.

ЕС определи като „незаконно” решението на местния парламент на Крим да поиска присъединяване на украинския полуостров към Русия. „Това решение противоречи на украинската Конституция и следователно е незаконно”, заяви Ромпой. Много е важно 28-те държави членки „да говорят на един глас”, каза френският президент Франсоа Оланд след срещата, по време на която лидерите се срещнаха с украинския премиер Арсений Яценюк, допълва БГНЕС.

Позицията на ЕС „оставя място за диалога, преговорите, т.е. за мира”, каза още Ромпой.

ЕС заплаши Русия с найстроги санкции
netinfo

Междувременно лидерите на ЕС се договориха да подпишат Споразумението за асоцииране с Украйна преди провеждането на предсрочните избори в бившата съветска страна в края на май, съобщи той. Лидерите потвърдиха ангажимента на ЕС да подпише споразумението, чието отхвърляне от бившия украински президент Виктор Янукович предизвика протестите.

Лидерите на ЕС се договориха също да замразят преговорите по визовите и икономическите въпроси с Русия заради събитията в Украйна и заплашиха с целенасочени санкции срещу отделни хора и с широка гама от икономически мерки.

След шестчасовите разговори 28-те лидери на ЕС се договориха за серия от санкции на три етапа, започващи с незабавно замразяване на преговорите. Те допълниха, че ще последва „широка гама” от икономически санкции, ако Русия предприеме нови стъпки за „дестабилизиране” на положението.