Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе един от най-големите предизборни митинги в Анкара.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Днешният митинг на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се състоя в столичната Национална градина върху огромна площ.

Започна гласуването на турските граждани в чужбина за изборите в Турция

По неофициални данни стотици хиляди души са участвали в митинга.

По време на проявата Ердоган призова поддръжниците си да бъдат възможно най-активни и възложи специални надежди на младите хора. Президентът постави акцент и върху 100-годишнината на Турция и говори за „Визията на Турция“.

Той за пореден път отправи остри критики към опозицията.

БТА

Ние мечтаем за стогодишнината на Турция. А те (опозицията - бел. авт.) „градят мечтите си върху раздробена политика, нестабилна икономика, слаба демокрация, върху старата Турция, която е презряна в света“, каза президентът.

Митингът в Анкара се проведе при изключително засилени мерки за сигурност, военни хеликоптери кръжаха над турската столица. 

Същевременно основният съперник на Ердоган в предизборната надпревара - опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу, проведе днес многохиляден митинг в егейския град Измир. Кълъчдароглу обяви, че планира да спечели още на първия тур на гласуването.

Местните политически анализатори не изключват провеждането на президентските избори в Турция в два тура. За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи поне 50 процента от гласовете плюс 1 глас. Много експерти смятат, че подобен резултат е малко вероятен. Ако това е така, ще има втори тур на изборите, който ще се проведе на 28 май.
Нора Чолакова/БТА