ЕП обмисля нова стратегия за отношенията с Русия, предупреждава обаче за допълнителни санкции
ЕП обмисля нова стратегия за отношенията с Русия, предупреждава обаче за допълнителни санкции / Guliver/Getty Images

Европейският парламент смята за необходимо ЕС да разработи нова стратегия за взаимоотношенията си с Русия, се казва в приетия на пленарна сесия в Страсбург доклад „Развитие на обща външна политика и политика по сигурността".

„Новата стратегия трябва да е по-реалистична, да се основава на теорията за ядреното сдържане, но и на диалога в сфери от общ интерес, като борбата срещу тероризма, против разпространението на ядреното оръжие, на съвместна търговия и бизнес", изтъква докладът.

Какво написа Страсбург за Русия, православието и режимът на Путин

В документа се посочва, че е необходимо задълбочаването на сътрудничеството с руското гражданско общество и засилване на подкрепата за него, за да укрепнат дългосрочните връзки на ЕС и Русия.

Туск очаква икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени

Същевременно, Европарламентът е на мнение, че санкциите срещу Русия са станали „необходим отговор заради руската агресия против Украйна. Те демонстрираха ефективността си като инструмент за предотвратяване на подобни агресии".

Путин: Резолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е деградация на демокрацията

Европарламентът допълва, че в случай на нужда, ако Русия продължи да нарушава нормите на международното право, ЕС си запазва правото „да наложи допълнителни санкции, които ще стават по-тежки в течение на времето, и ще са свързани с високо технологични продукти, оборудване за нефт и газ, електроника и оръжие".

Източник: БГНЕС