Експлозии в Бенгази, силите на Кадафи атакуват
Експлозии в Бенгази, силите на Кадафи атакуват / снимки: Reuters

Стотици хиляди хора бягат от Бенгази, за да се спасят от бомбите, предаде ИТАР-ТАСС. Потоци бежанци се отправят на Изток. Полетите на военните самолети следват един след друг, а противовъздушните сили на бунтовниците са свалили един от самолетите.

Войските на Муамар Кадафи водят боеве в западните предградия на града и нанасят удари по жилищни квартали.

Председателят на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдел Джалил заяви пряко в телевизионния ефир, че "човешките загуби са много големи". "Международната помощ за съжаление закъснява", изтъкна той. Лидерът на опозицията обеща, че народът ще защитава града.

Ръководителят на външнополитическия отдел на ПНС Али ал Исави призова Съвета за сигурност на ООН да побърза с изпълнението на резолюция 1973. "Необходимо е незабавно да бъде принуден Кадафи да прекрати огъня, за да се спаси мирното население", подчерта той.

Либийската опозиция свали военен самолет на правителствените сили над Бенгази, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от ИТАР-ТАСС. Скай нюз излъчи кадри, на които се вижда гъст стълб черен дим, издигащ се извън пределите на града. Според кореспондента на телевизията там е паднал военният самолет, свален от противниците на режима. Според кореспондент на Ройтерс самолетът изглежда е извършвал нападение над военните казарми в Бенгази.

Сваленият в Бенгази самолет е бил на бунтовническите сили, съобщи по-късно Франс прес, позовавайки се на източник от опозицията.

Скай нюз коментира, че правителствените сили се опитват да завладеят Бенгази преди авиацията на САЩ, Великобритания и Франция да подложи на бомбардировки техни обекти. Според коментаторите събитията ще ускорят нанасянето на удари от силите на Запада срещу Либия.

На крайбрежието на града бе извършен морски десант на верните на Муамар Кадафи сили, които се придвижват към центъра на града, предаде ИТАР-ТАСС. Съобщава се и за пробив в отбранителната линия на бунтовниците в южните предградия на Бенгази.

Телевизия Ал Джазира съобщи за въздушен удар по спортния комплекс в центъра на Бенгази, превърнат във военен лагер на опозиционните сили. Там се намират и либийският Червен полумесец, и полевата болница.

На крайбрежието на града бе извършен морски десант на верните на Муамар Кадафи сили, които се придвижват към центъра на града, предаде ИТАР-ТАСС. Съобщава се и за пробив в отбранителната линия на бунтовниците в южните предградия на Бенгази.

Телевизия Ал Джазира съобщи за въздушен удар по спортния комплекс в центъра на Бенгази, превърнат във военен лагер на опозиционните сили. Там се намират и либийският Червен полумесец и полевата болница.

Експлозии в Бенгази силите на Кадафи атакуват
netinfo

Снайперисти от войските на Кадафи убиха двама души в бунтовническия град Мисрата, съобщи по телефона на Ройтерс местен жител, представил се като Саадун. Преди това друг местен жител каза на Ройтерс, че силите на Муамар Кадафи са изстреляли 4-5 артилерийски снаряда срещу контролирания от бунтовниците град Мисрата и в резултат на това водоснабдяването още е прекъснато. Източникът, представил се като Мохамед съобщи, че вече обстановката е относително спокойна. Съобщенията от Мисрата не могат да бъдат проверени от независим източник, тъй като властите забраниха на журналисти да пътуват до града, отбелязва Ройтерс.

Експлозии в Бенгази силите на Кадафи атакуват
netinfo

Либийският режим обяви едностранно прекратяване на огъня - ден след като Съветът за сигурност на ООН наложи зона, забранена за полети над страната, и разреши на държавите членки на световната организация да предприемат военни мерки за защита на цивилното население. Според САЩ обаче силите на Кадафи не спазват обявеното от самите тях прекратяване на огъня.

Приетата резолюция на ООН изисква либийските власти да прекратят нападенията срещу мирното население и опозицията, допълва БТА. Режимът на Кадафи обяви прекратяване на огъня. Правителствените сили обаче твърдят, че са били нападнати от бунтовници западно от Бенгази в нарушение на прекратяването на огъня, съобщи официалната агенция Джана.

В съобщение на министерството на отбраната се казва, че "терористични банди са използвали хеликоптери и изтребител, за да бомбардират" прегрупираните въоръжени сили в явно нарушение на забранената за полети зона, въведена от Съвета за сигурност. Това наложило въоръжените сили да отвърнат, за да се защитят, продължава източникът от министерството на отбраната, отправяйки предупреждение към "терористичните банди" и призовавайки населението на Бенгази да сътрудничи.

Либийски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс, заяви, че "няма изобщо никакви нападения" срещу Бенгази и че прекратяването на огъня се спазва. Според Муса Ибрахим бунтовниците нападат села и градове в опит да предизвикат международна интервенция.

Експлозии в Бенгази силите на Кадафи атакуват
netinfo

Либийският държавен ръководител Муамар Кадафи осъди приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция за прекратяване на насилието в страната, предаде Ройтерс. "Това е крещящ колониализъм. (Резолюцията) няма никакво оправдание", подчерта Кадафи. Той предупреди, че това "ще има сериозни последици за Средиземноморието и за Европа".

"През 2011 г. те ни колонизират, избиват и налагат една зона, забранена за полети, след друга и предприемат една военна атака след друга", коментира Кадафи. Той попита: "Какъв е този расизъм? Каква е тази омраза?"

Експлозии в Бенгази силите на Кадафи атакуват
netinfo

Шест канадски изтребителя ЦФ-18 отлетяха за участие в операцията по установяване на зона, забранена за полети над Либия, предаде ИТАР-ТАСС. 140 канадски военнослужещи от група за авиационно обслужване също отпътуваха за района с два военнотранспортни самолета С-17. Те вероятно ще бъдат базирани във военновъздушната база "Трапани" в западната част на италианския остров Сицилия. Канада вече изпрати фрегата "Шарлоттаун" в Средиземно море, за да участва в евакуирането на граждани на страната от Либия. Сега военният кораб патрулира край либийските брегове.

Шест датски изтребителя-бомбардировачи Ф-16 излетяха от военното летище Скрюдструп и поеха курс към Сицилия, съобщи ИТАР-ТАСС. Самолетите и наземен персонал от 120 души ще участват в операция за въвеждане над Либия на забранена за полети зона. Те ще бъдат базирани в Сицилия. Според министъра на отбраната Гите Лилелун Бех датските летци ще бъдат в състояние да започнат изпълнението на задачата още в неделя. Датският парламент одобри предложението на правителството страната да участва във военна операция в Либия. Идеята бе подкрепена от всички политически партии, представени в парламента, без изключение, отбелязва ИТАР-ТАСС. Операцията в Либия ще струва на Копенхаген 8,5 милиона крони (1,6 милиона долара) на месец.

Германия отхвърли предложение на Либия да изпрати наблюдатели, които да контролират обявеното прекратяване на огъня в конфликта между силите на режима и бунтовниците, предаде Ройтерс. Либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим каза, че страната му отправя покана към Германия, Турция, Китай и Малта да следят дали спирането на огъня се спазва. "Това е работа на ООН и на никой друг", заяви лаконично в отговор говорителка на германското министерство на външните работи. Германия гласува "въздържал се" при приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която разреши предприемането на военни действия за защита на цивилните в Либия. Франция и Великобритания внесоха съвместно текста, но третата европейска сила не го подкрепи поради опасения, че ще се стигне до цивилни жертви.

Експлозии в Бенгази силите на Кадафи атакуват
netinfo