ЕК започва наказателна процедура срещу Франция заради ромите
ЕК започва наказателна процедура срещу Франция заради ромите / Sofia Photo Agency, архив
ЕК започва наказателна процедура срещу Франция заради ромите
33069
ЕК започва наказателна процедура срещу Франция заради ромите
  • ЕК започва наказателна процедура срещу Франция заради ромите

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу Франция заради нарушаване на правото на придвижване в Европейския съюз. Това обяви в интервю за телевизионния канал FRANCE 24 комисарят по правосъдие Вивиан Рединг. Причината е експулсирането от Франция на роми от Румъния и България.

Европейската комисия ще изпрати на Франция уведомително писмо, в което ще поиска страната да приложи европейското право. Наказателната процедура е точно заради неприлагането, каза Вивиан Рединг: „Франция не е пренесла в националното си законодателство процедурните гаранции, свързани с проблема на свободното придвижване. Франция не е приложила европейското право така, както трябва и заради това решихме да започне наказателна процедура срещу Франция"/

Според Рединг Франция не е превърнала в закон директива на Европейския съюз от 2004 година, която предвижда необходимите процедури за депортиране на нелегални имигранти.

Париж ще има известно време, в което да промени законите си и ако направи това, наказанието може да се размине.

Спорът между Франция и Европейската комисия започна през лятото, когато Париж депортира стотици роми, предимно румънски граждани, живеещи в лагери край големите градове.