/ БГНЕС
Европейската комисия засега не подготвя предложение, свързано със статута на украинските бежанци в ЕС. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след работно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Тя поясни, че с взетите досега решения закрилата на украинските бежанци е осигурена до март догодина. По нейните думи на днешните неофициални разговори в двореца "Егмон", свикани от Белгийското председателство на Съвета на ЕС, са се чули и предложения за връщането на бежанците. Тя посочи, че комисията няма да прави предложения за промени, докато не се увери, че те биха били възприети и в ЕС, и в Украйна.

Удължават с 1 година временната закрила на разселените лица от Украйна у нас

Този въпрос зависи от хода на войната и от нуждите за възстановяване на Украйна, поясни Йохансон. Засега не знаем кога и как ще свърши войната, добави тя. Еврокомисарят призова обсъждането на въпроса за подкрепата на украинските бежанци да започне отсега.

След началото на войната в Украйна ЕС предостави на украинските бежанци временна закрила, която им дава право на пребиваване, достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване, подслон и социални помощи. По данни на Съвета на ЕС от септември миналата година, броят на тези бежанци е над четири милиона.
кореспондент на БТА Николай Желязков