Египтянинът Саиф ал Адел е временният водач на Ал Кайда
Египтянинът Саиф ал Адел е временният водач на Ал Кайда / Reuters

Виден специалист по Ал Кайда заяви пред Ройтерс, че египетски екстремист ветеран временно действа като оперативен ръководител на терористичната мрежа до очакваното назначение на заместника на Осама бин Ладен - Айман аз Зауахири, за негов приемник.

Номан Бенотман, бивш приближен на Бин Ладен, а сега сътрудник на британския мозъчен тръст Фондация Куилиъм, заяви, че египтянинът Саиф ал Адел действа като фактически изпълняващ длъжността лидер, докато организацията събира клетви за вярност към Зауахири от различните си разклонения, което отнемало доста време.

Американски прокурори твърдят, че Адел е един от водещите военни командири на терористичната мрежа, участвал е в планирането на бомбените атентати срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салам през 1998 г. и е организирал тренировъчни лагери за терористи в Судан и Афганистан през 90-те години. Няма независимо потвърждение за информацията, която според Бенотман се основава на собствените му контакти в джихадистките кръгове, пише БТА.

Бенотман, бивш лидер на Либийската ислямска група за борба, която се опита неуспешно да свали от власт Муамар Кадафи през 90-те години, смята, че Адел не е върховен ръководител, а по-скоро отговаря за оперативните и военните въпроси. Той поел ролята в отговор на нетърпението, което джихадистите демонстрирали в интернет, изключително загрижени от бавенето на обявяването на приемник на Бин Ладен.

Надяват се, че това ще ги успокои и освен това ще разчисти пътя за Зауахири, с когото били близки. Бенотман, който познавал Адел лично, докато и двамата действали в Афганистан, твърди, че Адел вече изпълнявал ролята на нещо като началник-щаб още преди смъртта на Бин Ладен. Смята се, че е избягал в Иран след интервенцията в Афганистан след атентатите на 11 септември 2001 г. и впоследствие бил задържан там под домашен арест според медийни информации. Според арабски медии иранските власти го освободили преди около година, след което той се върнал отново в граничния район между Пакистан и Афганистан.

Според анализатори Адел се подвизавал през последната година в отдалечените райони на Северен Пакистан, но от няколко седмици се бил върнал в Иран или Афганистан.