Египетският премиер подаде оставка
Египетският премиер подаде оставка / снимка: Reuters

Египетският премиер Ахмед Шафик подаде оставка след призиви на продемократичната опозиция правителството да бъде прочистено от хора, свързани с управлението на бившия президент Хосни Мубарак, предаде Ройтерс.

Военният съвет, който управлява страната, съобщи на страницата си във Фейсбук, че е приел оставката на Шафик и е назначил за премиер Есам Шафик, бивш министър на транспорта.

Мубарак назначи Шафик за премиер в последните дни от управлението си, преди да се оттегли на 11 февруари от властта, с надеждата, че назначението му ще успокои протестиращите.

"Мюсюлманските братя" и други политически организации настояваха за оставката на Шафик и неговия кабинет, в който ключовите постове на министри на отбраната, правосъдието, външните и вътрешните работи заемаха хора от ерата на Мубарак, допълва БТА. Тези формации искаха да стане ясно, че се слага край на 30-годишното управление на Мубарак и да се състави кабинет от технократи, който да управлява до обещаните за тази година избори.

Шараф е бил министър на транспорта от 2004 до 2006 година, след това е завърнал към преподавателската си дейност в Каирския университет. През 1984 година защитава докторат в Университета Пардю, САЩ.