Египетски депутат призовава Кайро да даде убежище на Фетулах Гюлен
Египетски депутат призовава Кайро да даде убежище на Фетулах Гюлен / БГНЕС, архив

Правителството на Египет „трябва да предостави политическо убежище на турския опозиционер Фетулах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на неуспелия опит за военен преврат", смята депутатът Имад Махрус.

Асад: Ердоган използва проваления преврат, за да въведе свой дневен ред

Вестник „Ал Ахрам" цитира Махрус, че „Гюлен трябва колкото се може по-скоро да пристигне в Кайро, преди САЩ да са го предали на турските власти". Махрус препоръчва на египетския лидер Абдел Фатах ас Сиси да вземе пример от покойния президент Ануар Садат, който предостави политическо убежище на шаха на Иран Мохамад Реза Пахлави след ислямската революция в Техеран през 1979 година.

Махрус припомня, че за да не остане като заложник в ръцете на САЩ, шахът е пристигнал в Египет. Според Махрус, турският президент Ердоган смята да превърне Турция от умерена мюсюлманска държава в ислямистка диктатура, която ще бъде заплаха за целия Близък Изток.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Депутатът изтъква, че в Турция се укриват стотици фундаменталисти от екстремистката групировка „Мюсюлмански братя", която извършва кървави престъпления в Египет.

„Примерът на Турция показва на египтяните какво можеше да се случи със страната им, ако през 2013 година не беше отстранен ислямистът Мохамед Мурси, който искаше да осъществи „проекта Ердоган", изтъква Махрус.

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

На 21 юли официалният представител на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд заяви, че „загубата на здрав разум у турския президент Реджеп Ердоган е причина страната му да се намира в сегашното сложно положение". Абу Зейд направи изявлението няколко часа след интервюто на турския лидер по телевизионния канал „Ал Джазира", в което той нарече президента на Египет пучист.

Турските власти задържаха сподвижник на Гюлен, сочен за дясната му ръка

Ердоган заяви, че „Ас Сиси е отстранил чрез военен преврат законно избрания държавен глава Мурси". В отговор, представител на египетското дипломатическо ведомство препоръча на Ердоган „да не смесва народната революция, довела в Египет до смяната на Мурси, с военен преврат".

Източник: БГНЕС