Асад: Ердоган използва проваления преврат, за да въведе свой дневен ред
Асад: Ердоган използва проваления преврат, за да въведе свой дневен ред / БГНЕС, архив

Сирийският президент Башар Асад обвини турския държавен глава и свой отявлен критик Реджеп Ердоган в това, че се възползва от проваления опит за преврат в страната и "осъществява своя собствен екстремистки дневен ред". Това заяви той в интервю за кубинската държавна информационна агенция „Пренса Латина“.

В него той обаче отказа да отговори на въпроса дали би му харесало да види Ердоган свален от власт.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция

"Ние не се намесваме, ние не правим грешката да кажем, че Ердоган трябва да си отиде или да остане. Това е турски въпрос и турските граждани трябва да го решат", каза Асад в интервюто, цитирано от сирийската информационна агенция.

"Но това, което е по-важно от самия преврат, е това, че трябва да разгледаме процедурите и стъпките, които се предприемат от Ердоган и неговите приближени наскоро", допълни той, имайки предвид мерките на турската власт срещу предполагаемите членове на организацията на Фетуллах Гюлен, който се смята от Анкара за организатор на преврата, и отстраняването от работа на десетки хиляди държавни служители.

Според Асад турският държавен глава "използва преврата, за да осъществява своят собствен екстремистки дневен ред, дневният ред на Мюсюлманско братство и това е опасно за Турция и за съседните страни, в това число и Сирия".

Турция официално поиска екстрадирането на Гюлен

В рамките на чистката в Турция бяха задържани или отстранени над 50 000 войници, полицаи, учители и други държавни служители. Анкара също така въведе и извънредно положение в страната.

Фетхуллах Гюлен не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция

В своето интервю Асад също така отправи критики към ООН и медиаторите, които организацията изпраща в Сирия, наричайки ги "американска ръка". "Тези медиатори не са независими", каза той, имайки предвид настоящия пратеник на ООН Стафан де Мистура и неговите предшественици Лакхдар Брахими и Кофи Анан.

"Те отразяват или натиска от западните държави, или понякога самият диалог между основните сили, най-вече Русия и САЩ", каза той и допълни, че "няма роля на ООН в сирийския конфликт, има само руски и американски диалог".

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Въпреки някогашните си близки отношения Сирия и Турция се превърнаха във врагове, след като Ердоган застана на страната на опозицията след началото на сирийската война. Турският президент е отявлен критик на Асад и оттогава призовава за свалянето му от власт. От своя страна Дамаск обвинява правителството в Турция в оказване на подкрепа за терористични организации.

Допълнително напрежение в отношенията между властите създава и това, че седалището на основната сирийска опозиция - Националната коалиция, се намира в Турция. Държавата също така е дом на близо 3 млн. бежанци.

Източник: БГНЕС