Египет моли Катрин Аштън да не посещава засега страната
Египет моли Катрин Аштън да не посещава засега страната / Reuters

Египетските власти помолили върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън да не посещава засега страната им заради "изключително натоварения им график", съобщил европейски дипломат, цитиран от ДПА.

В декларация от срещата на върха на ЕС от миналия петък се споменаваше за предстоящи визити на Аштън в Тунис и Египет - страните, засегнати най-много от продемократичните протести, обхванали Северна Африка и Близкия Изток през последните седмици, напомня ДПА.

"Египетските власти заявиха, че биха предпочели да не приемат чуждестранни посетители през февруари поради огромната им заетост", посочил източникът. Европейският дипломат добавил, че Катрин Аштън въпреки всичко смятала да направи посещението в Тунис идната седмица, допълва БТА.

Междувременно Мюсюлманското братство, което е основната опозиционна сила в Египет, отново заяви, че не се стреми към властта въпреки многократните си призиви за оставка на президента Хосни Мубарак, предаде Франс прес.

Засега не искаме да участваме във властта и няма да издигаме кандидат на президентските избори, заяви представителят на движението Мохамед Мурси на пресконференция в Кайро. Демонстрациите не се ръководят от един човек, партия или група, никой не може да претендира, че управлява народа, каза той, като подчерта, че президентът трябва да напусне поста.

Има конфликт между народа и една заинатила се личност, която не желае да се подчини на народната воля, заяви друг представител на ръководството на движението - Исам ал Ариан. Според него истинският диалог за предаване на властта още не е започнал. "Можем да преговаряме само с някого, който признава желанието на народа режимът да си върви", каза той.

Армията може да се намеси да защити националната сигурност в случай на хаос или ако "авантюристи" се опитат да вземат властта, предупреди външният министър на Египет Ахмед Абул Гейт в интервю за телевизия Ал Арабия, разпространено от египетската информационна агенция МЕНА, съобщи Ройтерс.

Египет моли Катрин Аштън да не посещава засега страната
netinfo


От жизненоважно значение е Египет да остане стабилизираща сила в Близкия Изток, заяви днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от ДПА. "В продължение на почти 30 години Египет играеше ключова стабилизираща роля в региона. За всички нас е важно той да остане фактор за мир и стабилност. Не си правя илюзии за ролята на НАТО за гарантиране на сигурността в региона. НАТО не може да реши всички проблеми и никога не е възнамерявала това", каза Расмусен в края на четиридневна конференция по сигурността в израелския град Херцлия.

Стабилността и благоденствието могат да дойдат само от самия регион, но ако не се постигне обхватно мирно споразумение в Близкия Изток това изглежда почти утопично. Макар и израелско-палестинският конфликт вече да не се възприема като единствения проблем в региона, той си остава голямо препятствие, добави той и заяви, че възобновяването на израелско-палестинските мирни преговори е жизненоважно за регионалния мир и сигурност.

Расмусен призова за решение с две държави - израелска и палестинска. "Не разполагаме с цялото време на света. Има нова динамика в региона. Трябва да се възползваме от възможността да надградим върху нея", изтъкна той.