Държавният департамент на САЩ: Атентатите на ИД показват отчаяние
Държавният департамент на САЩ: Атентатите на ИД показват отчаяние / БГНЕС, архив

Екстремистката групировка "Ислямска държава" извършва атентати в опит да покаже готовност за действие след поражението си в Рамади, заяви вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Търговията с човешки органи замества петролния бизнес на джихадистите

"По наше мнение подобни атаки са проява на отчаяние от страна на Даеш. Те го правят не с цел демонстрация на сила, а за да покажат, че все още могат да нанесат някакви щети", заяви Кърби. Той изказа съболезнования на семействата на загиналите. По-рано Ройтерс съобщи, че при атентат на североизток от Багдад са загинали 40 души, а при атентат на запад от иракската столица са загинали осем души, ранените са десетки.

ИД екзекутира холандски джихадисти за дезертьорство

Миналата седмица "Ислямска държава" е екзекутирала осем свои бойци от Холандия, обвинени в опит за дезертьорство и бунт, предаде Франс прес, цитирайки неправителствената организация "Ракка е подложена на тихо клане". От април 2014 г. организацията документира злоупотребите на джихадистите в град Ракка, де факто столица на провъзгласения от "Ислямска държава" халифат в Сирия и Ирак.

Десетки загинали в самоубийствен атентат североизточно от Багдад

Холандците са били задържани след конфликт между 75 дошли от Холандия членове на "Ислямска държава", някои от които са от марокански произход, и иракски членове на разузнаването на групировката. Иракчаните задържали трима холандци по подозрение в дезертьорство и един от тях умрял по време на разпитите. За отмъщение другите холандци убили изпратения от ръководството на "Ислямска държава" делегат, след което всичките били изпратени в два затвора на групировката. Осем от тях били екзекутирани.

Десетки жертви след двоен атентат в шиитски квартал на Багдад

Общо 200 холандци, включително 50 жени, са се присъединили към "Ислямска държава" по данни на холандското разузнаване.

Източник: БТА