ИД екзекутира холандски джихадисти за дезертьорство
ИД екзекутира холандски джихадисти за дезертьорство / Thinkstock/Getty Images

Екстремистката групировка "Ислямска държава" съобщи, че миналата седмица е екзекутирала осем от своите холандски бойци. Те са били обвинен в опит за дезертиране и бунт.

В съобщението на неправителствената организация "Рака се избива мълчаливо" се казва, че холандците, включили се по-рано в редиците на ИД, са били екзекутирани в Маадан, провинция Рака, след като са били обвинени в дезертьорство".

Десетки загинали в самоубийствен атентат североизточно от Багдад

Организацията документира тайно от април 2014 г. издевателства на ИД в Рака, който джихадистите обявиха за своя столица. От месец е имало напрежение между 75 холандски джихадисти, сред които и такива от марокански произход, и иракчани - членове на разузнавателните части на ИД.

Десетки жертви след двоен атентат в шиитски квартал на Багдад

Трима от холандците били задържани по подозрение, че се опитвали да дезертират. Единият бил убит по време на разпитите. Ръководството на ИД в Рака изпратило свой представител при холандските джихадисти за изясняване на проблема, но те го убили като отмъщение за смъртта на техния другар.

Върховното ръководство на ИД тогава наредило всички от холандската група джихадисти да бъдат затворени, а осем от тях били екзекутирани.

Източник: БГНЕС