Двама западни журналисти са убити в Сирия, други двама са ранени
Двама западни журналисти са убити в Сирия, други двама са ранени / снимки: Reuters

Двама западни журналисти са убити в обсадения сирийски град Хомс, след като снаряди поразили къщата, в която те били отседнали, съобщиха представители на опозицията и очевидци, цитирани от Ройтерс.

Загиналите са американката Мари Колвин, работеща за британския вестник "Сънди таймс", и френският фотограф Реми Ошлик. Очевидец каза, че снаряди са паднали върху къщата, където журналистите били отседнали, а ракета ги поразила, докато се опитвали да избягат. И двамата са ветерани репортери от войните в Близкия изток и на други места.

Загиналите са американската журналистка Мари Колвин и френският фоторепортер Реми Ошлик, заяви френският министър на културата Фредерик Митеран, цитиран от Франс прес. "106 журналисти са убити тази година, а сега и американката Мари Колвин и 28-годишният Реми Ошлик, убит в Хомс, докато изпълнява професията си на фоторепортер. Това е абсолютно потресаващо", заяви Митеран на излизане от Министерския съвет.

Мари Колвин, на около 50 години, бе чуждестранен кореспондент за британския в. "Сънди таймс". Тя бе известна с множеството си репортажи в райони на война. Получава приза "Марта Гелхорн" през 2009 година за отличната си работа и британската награда за най-добър чуждестранен кореспондент през 2010 година. Губи зрението на едното си око в Шри Ланка през 2001 година.

Двама западни журналисти са убити в Сирия други двама са ранени
netinfo

Реми Ошлик бе фоторепортер за фотографската агенция IP3 Press в Париж, която отразява конфликтите по света. Негови снимки са публикувани в "Пари Мач", списание "Тайм" и "Уолстрийт джърнъл". Получава наградата "Уърлд прес" 2012 година за репортажите си в Либия. Отразявал е размириците в Хаити през 2004 година и революциите в Тунис, Египет и Либия.

Двама западни журналисти са убити в Сирия други двама са ранени
netinfo

Френският вестник "Фигаро" съобщава, че френската журналистка Едит Бувие е сред журналистите, ранени при обстрела на къща, в която те били отседнали. Шефът на чуждестранната служба на "Фигаро" Филип Жели уточни, че Едит Бувие е ранена в краката и организират евакуирането й. Друг ранен журналист е британският фоторепортер Пол Конрой, посочва Ройтерс. Френският президент Никола Саркози заяви, че смъртта на двамата журналисти показва, че режимът трябва да се оттегли и "няма причина сирийците да са лишени от правото да живеят собствения си живот и да избират свободно съдбата си", съобщава Франс прес.

Френският външен министър Ален Жупе призова сирийското правителство незабавно да спре нападенията в Хомс и да позволи безопасен достъп за оказване на медицинска помощ на пострадалите в града, предаде Ройтерс. "Приканвам сирийското правителство незабавно да спре нападенията и да изпълнява хуманитарните си задължения", заяви Жупе. "Казах на нашето посолство в Дамаск да поиска от сирийските власти да осигурят безопасен достъп на медицинска помощ за жертвите с подкрепата на Международния Червен кръст", заяви той. Жупе е извикал сирийския посланик в Париж, за да осъди неприемливото поведение на сирийското правителство. "Франция е решена повече от всякога да сложи край на жестоките репресии, които сирийският народ понася всеки ден", каза той.

САЩ заявиха, че смъртта на двамата журналисти, убити в сирийския град Хомс, е "нов пример за безсрамната бруталност на режима на президента Асад", предаде Франс прес. "Този трагичен инцидент е нов пример за безсрамната бруталност на режима на Асад", каза говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Русия е много обезпокоена от смъртта на журналистите - драма, която страната решително осъжда, обяви руското министерство на външните работи. "Москва решително осъжда и е много обезпокоена, имайки предвид, че това не е първият случай, когато чуждестранни кореспонденти са убивани в Сирия", отбелязва руското външно министерство в комюнике. "Това трагично събитие отново подчертава необходимостта да се сложи възможно най-бързо край на насилието, независимо откъде идва", пише още в текста.

Сирийският министър на информацията Аднан Махмуд заяви, че властите не са били уведомени за присъствието на журналистите, които според Франция са били убити при обстрел на град Хомс. "Нашето министерство не е в течение с влизането и пребиваването на сирийска територия на Мари Колвин и Реми Ошлик. Поискахме от компетентните власти в Хомс да ги издирят", заяви Махмуд. "Министерството (на информацията) призовава всички чуждестранни журналисти, които са влезли нелегално в Сирия, да отидат до най-близкия център за имиграция, за да узаконят положението си в съответствие с действащите закони", допълни самото ведомство в комюнике.

Най-малко 17 души бяха убити от обстрела на сирийските сили срещу контролирания от бунтовници квартал на град Хомс Баба Амро, съобщиха активисти, цитирани от Ройтерс. Баба Амро е под непрекъснат обстрел от 3 февруари. Оттогава там са загинали неколкостотин души, твърдят активисти.

Войници и милиции, лоялни на президента Башар Асад, са убили 27 души при нападения срещу села в северната провинция Идлиб близо до границата с Турция, съобщи опозиционна група, цитирана от Ройтерс. Младите мъже, всички от които цивилни, са застреляни в главата или гърдите в домовете си в селищата Идита, Иблин и Балшон, съобщи Сирийската мрежа за човешки права, цитирана от БТА. Няколко видеозаписа, направени от местни активисти в Идлиб, показват телата на младежи с рани от куршуми, лежащи по улиците и в домовете си. Истинността на записите не може да бъде потвърдена от независим източник. "Войници нападнаха, арестуваха и убиха тези хора без колебание. Те се насочиха главно срещу млади мъже и който не успя да избяга, бе убит", се казва в изявление на организацията.

Правителствени сили арестуваха десетки хора при операции в района на Дамаск, предаде ДПА, като се позова на опозиционни дейци. Силите за сигурност навлезли в района Кфар Суса в Дамаск призори и се разположили по улиците. Те нахлули в къщи и арестували над 30 души. Репресиите стават след снощните протести в района, където се намира иранското посолството и няколко правителствени сгради. Камиони с членове на милициите шабиха са видени да патрулират в съседния квартал Меззе и да извършват проверки на документите.

Свободната сирийска армия, която се бори срещу режима на Башар Асад, се опитва да осигури храна и подслон за хилядите жители на квартала Баба Амр в град Хомс, който е бомбардиран без прекъсване от три седмици, съобщиха опозиционни източници, цитирани от Франс прес. Според Омар Шакир мисията е сложна, тъй като "силите на режима стрелят по всичко, което мърда". Той отбеляза, че групата се опитва да осигури подслон на хората в училища и джамии.

Над 7600 души, предимно цивилни, са загинали от насилствена смърт след избухването на въстанието в Сирия през март 2011 година. Това съобщи Сирийската обсерватория за човешките права, цитирана от Франс прес. Сред жертвите има 5542 цивилни, 1692 военнослужещи и хора от службите за сигурност, както и близо 400 дезертьори, уточни пред АФП Рами Абдерахман, директор на базираната във Великобритания организация.