Палестинците започнаха да бягат от домовете си в северната част на Газа с надеждата да намерят безопасност в южната част на анклава, предаде BBC.

Блинкън се срещна с палестинския президент Махмуд Абас

По-рано Израел издаде 24-часово предупреждение за евакуация. Хамас им забрани да напускат, но за много хора страхът от израелската армия изглежда е по-голям.
 

палестинци напускат Газа
БГНЕС



Хората бягат от домовете си заедно с покъщнина с коли, каруци, бусове, препълнени със семейства и лични вещи.

За палестинците в Газа предупреждението на Израел да напуснат има дълбоки исторически и психологически последици, коментира британската медия.
 

палестинци напускат Газа
БГНЕС



Много от тях са потомци на 200 000 палестинци, които пристигат в ивицата Газа през 1948 г., по време на това, което всички те познават и до днес като „накба“ или катастрофа. Те са избягали или са били прогонени от домовете си от силите на новосъздадената тогава държава Израел. "Ставало е с дядовците ни, сега става и с нас. Отново ни прогонват. Това е план да се отърват от нас. Газа ще бъде унищожена", твърди жител на анклава.

Корените на много от напускащите са от райони около Ивицата Газа, населявани днес от израелци. Мисълта да бъдат изгонени от домовете им още веднъж е дълбоко травмираща.

УНИЦЕФ за конфликта в Близкия Изток: Убийствата на деца трябва да спрат

Дръжте се за домовете си. Дръжте се за земята си“, гласи посланието, разпространявано от джамиите тази сутрин.
 

палестинци напускат Газа
БГНЕС

Има много палестинци, които все пак ще останат да пазят домовете си. Израел ги предупреди, че те ще влязат в ролята на живи щитове на Хамас.

Междувременно се съобщава, че израелските въоръжени сили са извършили локални нападения в покрайнините на ивицата Газа през последните 24 часа.

По време на усилията си за намиране на изчезнали лица израелските сили са убили членове на Хамас, включително един, която е изстрелял противотанкова управляема ракета.

Набезите включват "пехота и бронирани сили", съобщава CNN.
 
BBC