/ /Getty Images
Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна публикува първия си изчерпателен доклад за ситуацията в териториите на страната, окупирани след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г., предаде Ройтерс.

Мисията е част от Службата на Върховния комисар за правата на човекa.

Въпреки че ООН не е имала достъп до окупираните от Русия райони, докладът се основава на 2319 интервюта със свидетели и жертви, взети на живо или дистанционно.

"Много хора, живеещи под окупация, са преживели сплашване и репресии, изправяйки се пред постоянна заплаха от насилие, задържане и наказание", се казва в заключението на доклада, и се допълва, че никой не е бил подведен под отговорност за тези случаи.

Ето някои от констатациите в доклада:

Убийства

В доклада се казва, че разследващите са потвърдили екзекуциите на 26 цивилни, включително две деца, например по време на претърсване на жилища, както и убийството на още 30 по време на задържане. Повечето екзекуции са извършени между март и май 2022 г., се казва в доклада.

Изтезания и сексуално насилие

В доклада се посочва, че изтезанията в местата за лишаване от свобода са широко разпространени.

"Службата на Върховния комисар за правата на човека получи достоверни и надеждни свидетелства относно отношението към 171 задържани цивилни лица и установи, че 90% от тях са били измъчвани или малтретирани", се казва в доклада.

"Руските въоръжени сили, правоприлагащите органи и местата за лишаване от свобода са използвали няколко вида насилие: жесток побой, ритане, вкарване на остри предмети под ноктите, изтезание с вода (уотърбординг), инсценирани екзекуции и електрошокове."

Четиридесет и осем цивилни затворници, сред които и едно дете, са били подложени на сексуално насилие, включително изнасилване и осакатяване на гениталиите, се казва в доклада.

Службата на Върховния комисар за правата на човека също така документира случаи на сексуално насилие от страна на руски войници срещу 16 цивилни лица извън ареста - почти всички жертви са били жени.

Произволно задържане

Според доклада въоръжените сили на Русия широко са прилагали произволни задържания и са отвличали хора по време на окупацията.

Първоначално те са били насочени към лица, за които се е смятало, че са свързани с армията или службите за сигурност на Украйна, но тези действия са се насочили срещу по-широк кръг цивилни, за които се смята, че се противопоставят на окупацията.

Службата на Върховния комисар за правата на човека документира общо 687 случая на произволно задържане в окупираните райони до декември 2023 г.: 587 мъже, 92 жени, седем момчета и едно момиче.

Натиск за взимане на руски паспорти

В доклада се констатира, че Русия е оказвала натиск върху местните жители да вземат руски паспорти. Този натиск е бил оказван на работното място и чрез икономически средства.
Също така в доклада се отбелязва, че е бил ограничаван достъпът на хората до социални помощи и здравеопазване, ако не са взели руски паспорт.

Сътрудничество

В доклада се констатира, че Русия е използвала сплашване и насилие за оказване на натиск върху държавни служители в области като правоприлагането и образованието да работят по руската система. На журналистите е бил оказван натиск да не пишат "проукраински" статии.

В доклада обаче се критикува и формулировката на украинския закон, който наказва сътрудничеството с окупационните сили, като "неясна и неточна".

Правосъдие

В доклада се констатира, че приблизително 1600 цивилни затворници, излежаващи присъди в Херсонска област в Украйна преди февруари, 2022 г. са били прехвърлени в руски затвори.
Пламен Йотински/БТА