/ БТА
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе утре последната за мандата си реч "За състоянието на Съюза" и ще има възможност да направи равносметка във време, когато всички в Брюксел правят догадки за евентуалните й намерения да се кандидатира за нов мандат.

Девет месеца преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., които ще поставят началото на сериозно разместване на пластовете в ръководството на институциите на Европейския съюз, политическите маневри и слуховете в европейските структури вече започнаха.

Ще остане ли сегашната председателка на ЕК на поста си още пет години? Хипотезата се смята от мнозина за вероятна, но самата Фон дер Лайен мълчи за плановете си.

Тя има твърдото намерение да работи до последния ден максимално ефективно“, каза говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер пред АФП.

Урсула фон дер Лайен обеща помощ за пострадалата от наводнения Словения

Името на бившата германска министърка на отбраната се спрягаше също за приемник на поста на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг през октомври 2024 г.

Две големи кризи една след друга

Оглавявайки Европейската комисия в края на 2019 г., председателката от средите на християндемократите трябваше да се изправи пред две големи кризи една след друга: първо пандемията от КОВИД-19, а след това и войната в Украйна. Тя ръководи изпълнението на мащабен план за възстановяване, съвместното закупуване на ваксини, подкрепата за Киев, стратегия за прекратяване на енергийната зависимост от Русия...

БТА

Урсула фон дер Лайен може също така да се похвали, че е финализирала голяма част от "Зелената сделка", амбициозен план, насочен към намаляване на въглеродните емисии на ЕС, който тя превърна в приоритет. Макар и да е все още недовършен, някои разпоредби в него са обект на яростна съпротива от собственото ѝ политическо семейство -
Европейската народна партия (ЕНП). 

Фон дер Лайен също така прие два ключови регламента за регулиране на отклоненията от правилата на технологичните гиганти.

Сред въпросите, които остават да бъдат финализирани, трудната реформа на миграционната политика все още поражда разгорещени дискусии в момент, когато увеличаването на молбите за убежище в Европа поставя под натиск капацитета за приемане на бежанци на някои страни.

"Равносметката ѝ изобщо не е лоша“, казва Тиери Шопен, специален съветник в института „Жак Делор“. „Тази Еврокомисия стана много по-геополитическа и това беше обещанието на нейната председателка“, добавя той.

Германският евродепутат Андреас Шваб, който както и Фон дер Лайен е член на Християндемократическия съюз (ХДС), очаква утре тя да отправи "окуражаващо послание“ към европейците, като подчертае как ЕС е преодолял кризите.

„В същото време тя ще вземе под внимание настоящите настроения сред европейските граждани, недоволни от раздутата европейска бюрокрация твърде бързото приемане на регламентите", казва германският евродепутат. Подобно безпокойство беше изразено също от няколко европейски лидери, които призоваха за регулаторна пауза по въпросите на околната среда, на фона на възхода на крайната десница в Европа.

Миналия вторник позицията на Фон дер Лайен в полза на преразглеждане на статута на защитен вид, предоставен на вълка, също беше изтълкувана от някои анализатори като знак, насочен към селскостопанските райони и нейната собствена партия.

БТА

"Да остане неутрална"

Фон дер Лайен застана начело на Еврокомисията през 2019 г. след трудни преговори между европейските лидери.

Тази близка приятелка на германския канцлер Ангела Меркел беше предложена от Еманюел Макрон. Френският президент се противопостави на номинацията на германеца Манфред Вебер, който претендираше за поста като номиниран кандидат на ЕНП, водещата политическа сила в Европейския парламент. 
Фон дер Лайен обаче спечели доверието на Европейския парламент с крехко мнозинство от едва девет гласа.

Ще стане ли тя този път кандидат на ЕНП?

Партията планира да свика своя конгрес в началото на 2024 г. в Букурещ, за да приеме програмата си и да назначи водач на листата си. 
Според Андреас Шваб председателката на ЕК, оглавяваща екип, в който са представени различни политически семейства, не може да огласи намеренията си твърде рано.

„Дейли Телеграф“: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО

"Тя ще бъде задължена да остане неутрална може би до края на април, защото дотогава трябва да може да изпълнява задълженията си. Оттогава нататък тя ще може да води кампания", смята евродепутатът.

Повторното назначаване на Фон дер Лайен начело на Еврокомисията ще зависи и от политическия баланс на силите в следващия Европарламент, както и от предстоящите избори в Словакия, Полша и Нидерландия, които ще повлияят на баланса в Европейския съвет, обединяващ 27-те европейски лидери.
Ан-Лор Мондезер/БТА