/ iStock
Десетки хора в централния регион на Мианмар, Бирма, където бе извършен преврат, са били убити при въздушни удари, съобщават местни медии и свидетели, цитирани от агенция „Франс прес“.

Откакто военните завзеха властта през февруари 2021 г., в страната цари хаос, а икономиката ѝ е в разруха.

Не е ясен броят на загиналите при удара по отдалеченото градче Кантбалу в област Сагаинг.

За най-малко 50 загинали и десетки ранени съобщават Би Би Си Бирма и Радио Свободна Азия.

Украйна: Русия прилага в Бахмут тактиката на „изпепелената земя“

Районът Сагаинг, в близост до втория по големина град Мандалей, оказва най-ожесточената съпротива срещу управлението на военните, като от месеци там се водят интензивни боеве.

Видеоклипове, разпространявани в социалните медии, показват тела, разпръснати сред руините на домовете.

Един от спасителите на място, който е свързан с антипревратаджийска група "Народни сили за защита", заяви пред АФП, че сред загиналите има жени и деца.

След като е помогнал за изваждането на телата и транспортирането на пострадалите, той е изчислил, че броят на загиналите може да достигне 100 души.
Преди военните самолети да обстрелват селото Пази Гий, десетки местни жители са се събрали, за да отбележат откриването на местен офис на силите за отбрана.

Правителството на националното единство на Мианмар, орган в сянка, доминиран от бивши депутати от партията на сваления граждански лидер Аун Сан Су Чи, осъди удара като "отвратителен акт".

"Ние споделяме голямата болка, която изпитват семействата, засегнати от тази трагедия", се казва в изявлението.

70 души се водят изчезнали след срутище в мина в Мианмар, един е загинал

Говорителят на специалния пратеник на ООН в Мианмар Ноелин Хейзър заяви, че агенциите се опитват да проверят съобщенията.

Военните, които обвиняват противниците на преврата в тероризъм, са изправени пред международно осъждане за разрушаването на села, масовите убийства и въздушните удари по цивилни цели.

През март в щата Шан бяха убити повече от 30 души, укрили се в манастир.

Миналата година при военновъздушен удар по концерт, организиран от Армията за независимост на Качин в северната част на щата Качин, загинаха около 50 души, а над 70 бяха ранени, съобщиха бунтовниците.

По време на военен парад миналия месец лидерът на хунтата Мин Аун Хлайнг обеща да продължи да се разправя с опонентите си.

Военните обявиха шестмесечно удължаване на извънредното положение и отложиха изборите, които бяха обещали да проведат до август, тъй като не контролират достатъчно голяма част от страната, за да се проведе гласуване.

Според местна група за наблюдение след преврата са убити над 3200 цивилни и са арестувани над 21 300 души.
БГНЕС