Давутоглу: Предложенията ни целят да спасят бежанците и да спрат трафикантите
Давутоглу: Предложенията ни целят да спасят бежанците и да спрат трафикантите / БГНЕС

Последните предложения на Турция в разговорите с ЕС имат за цел да спасят бежанците, да спрат трафикантите на хора и да открият нова ера в отношенията между Брюксел и Анкара, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от агенция Ройтерс.

"С тези нови предложения ние целим да спасим бежанците, да обезкуражим тези, които злоупотребяват и се възползват от тяхното положение, и да открием нова ера в отношенията Турция-ЕС", заяви Давутоглу на пресконференция в НАТО в Брюксел.

Турция иска от Евросъюза още 3 млрд. евро заради бежанците

Председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви, че Турция е поискала от Евросъюза още 3 млрд. евро до 2018 година за справяне с проблема с миграните, като така помощта за южната ни съседка ще се удовои спрямо уговорката от есента на миналата година. Шулц бе категоричен, че въпросът за присъединяването на Турция към ЕС трябва да бъде отделен от преговорите с Анкара за миграционната криза. "Очевидно е, че има опит да се свърже с бежанската криза с процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но съвършено ясно е, че трябва да отделим преговорите за присъединяване от кризата с миграцията", подчерта той.

Дер Щандарт: ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г., но в продължение на 10 години Анкара на практика не се е приближила до целта. През декември миналата година страните отвориха 15-та от 35 преговорни глави.