Дачич: Евросъюзът беше неадекватен за имигрантската криза
Дачич: Евросъюзът беше неадекватен за имигрантската криза / снимка: БГНЕС, архив

Реакцията Европейския съюз спрямо имигрантската криза беше неадекватна, заяви Ивица Дачич, сръбският външен министър, чиято страна в момента е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Той говори на съвещание на ОССЕ, което прави преглед как организацията изпълнява совите задължения в сферата на човешкото измерение.

„Издигането на стени и заграждения срещу хора, която бягат от конфликт, е в разрез с принципите за човешките права и задълженията на ОССЕ", посочи Ивица Дачич.
„Когато хиляди хора бягат от военни действия, рискувайки живота си, не трябва да се забравя спазването на правата на човека и основните свободи", изтъкна още сръбският външен министър.

През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се обосноват в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция от началото на годината в Европа са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС.

Европейската комисия предложи на всички 28 страни от Европейския съюз да се въведат квоти за приема на мигранти. Против това се обявяват Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния и Балтийските държави. По оценки на специалистите до края на годината потокът от мигранти в ЕС може да надхвърли 1 милион души.

Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.

На 23 септември ще се състои среща на страните от ЕС, на която ще бъдат обсъдени проблемите с миграцията.