Българи, преживели потъването на „Илинден”, застанаха пред съда
Българи, преживели потъването на „Илинден”, застанаха пред съда / DarikNews.bg, архив
Българи, преживели потъването на „Илинден”, застанаха пред съда
40348
Българи, преживели потъването на „Илинден”, застанаха пред съда
  • Българи, преживели потъването на „Илинден”, застанаха пред съда

Българските туристи на кораба "Илинден", който потъна на 5 септември 2009 година са се настанили по пейките на кораба по свое желание. Никой не им е дал указания във фаталния ден как да се подредят и какво не трябва да правят, докато плавателния съд е в движение. Това стана ясно от показанията на две жени - преживели трагедията на "Илинден", дадени пред съда в Охрид.

Стоянка Георгиева, чиято по-малка дъщеря се е удавила при потъването, разказа през сълзи в съдебната зала как на горната палуба на кораба е имало близо 30 човека, които, за да се поберат, дори насядали по масите. Потвърждение на думите й съдът получи от видеозапис, направен с любителска камера минути преди потъването на кораба.

Никой не е броил туристите колко са и никой не ги предупредил да не се разхождат по време на курса към манастира "Св. Наум". Затова и една от туристките , която имала рожден ден на 5 септември започнала да черпи с бонбони приятелките си.

Както Стоянка Георгиева, така и Мария Павлова, чийто съпруг се удави, разказа, че никой не е обяснявал на туристите как да се разпределят при пътуването, никой не е давал инструкции за безопасност, за спасителни пояси и жилетки също не било споменавано. Мария е била на предната палуба на кораба заедно с още пет човека, сред които и нейният удавил се съпруг. Още четирима-петима са се били облегнати на страничните парапети на "Илинден". Павлова е благодарна на капитана на кораба Сотир Филевски, че я е извадил на повърхността на водата, но е категорична, че това което се е случило, не трябва да остане ненаказано.

Българският адвокат по делото Владимир Владимиров коментира, че критично за обръщането на кораба е било това, че на горната палуба е имало близо 30 човека.
"Те всички са се изсипали като товар, то е било паника. Най-големият проблем е за разпределението на вината между капитана и Лойд. Не може в автомобил за 4 човека да напишеш, че могат да се качат 44" , каза адвокаът
Всички пътници са застраховани за по 4500 евро, застраховката на кораба и капитана също са редовни, поясни Владимиров. По думите му лявото въже на кораба е скъсано на място, където от хоризонтално минава във вертикално положение.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Преобърнал се е на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.