Броят на жертвите на труса в Чили достигна 795
Броят на жертвите на труса в Чили достигна 795 / снимка: Reuters

795 души стигна броят на жертвите при разрушителното земетресение с магнитуд 8,8 в Чили, съобщи президентът Мишел Бачелет, цитирана от Ройтерс и Франс прес. "Доближаваме се към 800 мъртви", каза тя по време на кратко посещение в района на Курико - един от най-пострадалите при труса чилийски градове.

Бачелет уточни, че новата статистика включва 763-те жертви, за които съобщи малко по-рано Националната служба за справяне с бедствията, и данни, получени на място по време на нейната визита. Предишната информация на властите бе за 723 загинали. Те съобщиха още, че броят на ранените е най-малко 500, а 2 милиона души са останали без подслон. Около 250 души са водени за изчезнали по предварителни данни.

Огромното мнозинство от жертвите - 586, са намерили смъртта си по крайбрежието на южната област на Мауле, което бе връхлетяно от вълни цунами, предизвикани от земетресението. Сред загиналите по всяка вероятност са 40 пенсионери, които прекарвали лятната си ваканция в къмпинг в Мауле, предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожарникари и очевидци. Когато разбрали за земетресението, те побързали да се евакуират с автобус, но не успели да отпътуват навреме. Цунамито връхлетяло къмпинга на три вълни. До момента са открити само пет тела на хора от 40-членната група, допълва БТА.

Чилийският министър на националната отбрана Франсиско Видал призна в неделя, че морската пехота е допуснала грешка, като не е предупредила незабавно за цунами, припомня АП.

Чилийската армия започна да раздава храна и вода в Мауле и другата най-тежко пострадала при земетресението област - Био-Био, съобщи още Мишел Бачелет, цитирана от Франс прес. Бачелет уточни, че въоръжените сили и полицията са мобилизирали целия си наличен състав в Мауле и Био-Био, за да осигурят обществения ред, но и за да доставят помощи, да сглобяват полеви болници и да възстановят транспортната и комуникационната инфраструктура.