/ ThinkStock/Getty Images
Британецът, който беше изложен на смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок, каза, че има проблеми със зрението и движенията и се страхува, че до 10 години отровата може да го убие, предаде Асошиейтед прес.
 
45-годишният Чарли Роули се почувства зле през юни край английския град Солсбъри, след като беше в контакт с разработения от СССР нервнопаралитичен агент, използван месеци по-рано за нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Отровеният с „Новичок“ британец смятал, че е подарил на приятелката си шишенце с парфюм
 
Роули, Скрипал и дъщеря му оцеляха, но партньорката на Роули - Доун Стърджис, която също беше в контакт с Новичок, почина в болница.

8 юли: Почина британката, отровена с „Новичок“
 
Роули каза пред в. "Сънди мирър", че отново е в болница и го лекуват от менингит. Той сподели, че ослепява, не може да използва едната си ръка и е "изпитва ужас от бъдещето" и поражението, които бойната отрова може да окаже върху него в дългосрочен план.
 
"Още се тревожа, че Новичок може да ме убие, ако пак се заразя с вирус - мисля за това непрекъснато. Ужасявам се като се простудя", каза Роули. "Не мисля, че ще съм жив след 10 години. Това е ужасяващо".

Британската полиция с опасения, че може да има още жертви на „Новичок“
 
Великобритания обвинява Русия, че е отровила двамата Скрипал, твърдение, което Москва отрича.
 
Роули и Стърджис припаднаха след като държали в ръце флакон с нервнопаралитичния агент, за който се смята, че е бил изхвърлен от нападателите на Скрипал.

Руски химик, разкрил съществуването на „Новичок“, за новия инцидент край Солсбъри
 
Лондон обвини задочно двама предполагаеми агенти на руското военно разузнаване за нападението. По руска телевизия двамата отрекоха да са замесени.
 
Отравянето на Сергей и Юлия Скрипал породи дипломатическо противопоставяне, в което стотици руски дипломати бяха изгонени от западните държави и реципрочно - западни от Москва.
БТА