Брайвик твърди, че като дете бил тормозен от мюсюлмани
Брайвик твърди, че като дете бил тормозен от мюсюлмани / снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик заяви пред съда, че като дете е бил обиждан многократно от мюсюлмани и че това е изиграло роля в радикализирането му, предаде Асошиейтед прес.

На 30-ия ден от процеса на Брайвик бе дадена думата и той разказа, че когато бил на седем години, турски дипломат, баща на негов приятел, му счупил колелото, а на 15 години бил ударен от машинист пакистанец в метрото. Подсъдимият изброи дълъг списък от други случаи на тормоз от мюсюлмани, в които той или негови близки били жертви: плесници, крошета, опити за кражби и три изнасилвания. Франс прес отбелязва, че младите момичета, които масовият убиец обявява за изнасилени, са отрекли твърдението му лично в полицията.

"Взети поотделно, тези епизоди не са много тежки, но сумарно допринесоха за отношението ми към мюсюлманите", каза Брайвик. Той призна също, че за радикализирането му са допринесли националисти, с които се е свързвал чрез интернет.

Съдът изслуша и свидетели на защитата. Психичното състояние на Брайвик, който призна, че е убил 77 души при бомбен взрив и стрелба миналото лято в Норвегия, е от основно значение за делото, а психиатрите дадоха досега противоречиви заключения по въпроса дали е невменяем, припомня БТА.