Близък на пасажер от полет QZ 8501 получил смс: Самолетът кацнал аварийно, всички са живи?
Близък на пасажер от полет QZ 8501 получил смс: Самолетът кацнал аварийно, всички са живи? / снимки: БГНЕС

Близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил смс-съобщение от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й, предава в. „24 часа”.

Радарите на индонезийската спасителна служба не са засекли сигнал от аварийния радиомаяк на изчезналия самолет на малайзийската компания „ЕърЕйша”, който вероятно е паднал в Яванско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на индонезийската служба.

От службата са заявили, че в случай на външно влияние поставеният в корпуса на самолета радиомаяк трябва да започне да подава сигнал. Институцията е обяснила, че ако върху самолета е имало външно въздействие или пък ако той е паднал във водата, задължително трябва да бъде излъчен сигнал.

По-рано беше съобщено, че Индонезия е изпратила самолет, два хеликоптера и шест кораба за издирването на самолета на мястото на предполагаемата катастрофа край островите Банка и Белитунг, на изток от остров Суматра.

Властите в Малайзия, Сингапур и Австралия са предложили да окажат помощ в провеждането на операциите.

Близък на пасажер от полет QZ 8501 получил смс Самолетът кацнал аварийно всички са живи
netinfo


В същото време стана известно, че 23-ма души - 11 мъже, 8 жени и 4 деца, са се оказали невероятни късметлии, след като не се качили на изчезналия малайзийски самолет. Хората били закупили билети, но се отказали от полета в последния момент, съобщава РИА Новости.

В социалните мрежи вече се разказват невероятните истории на по чудо спасилите се хора. „Брат ми почти се качи на изчезналия самолет… Името му все още е в списъка с пътниците заедно с моите племеници… Но тези хора са добре. Брат ми и семейството ми са добре”, пише жена в Twitter.

Сред спасилите се по чудо хора е и мъж, който разказва, че на борда на самолета е пътувал неговият най-добър приятел. „Той замина със семейството си, за да посрещнат Нова година в Сингапур. Тази сутрин ми се обади и ми каза: „Довиждане! Ще се видим догодина”, разказва през сълзи младият мъж.