/ iStock/Getty Images
Окачени осветителни тела, излъчващи безопасна форма на ултравиолетовата светлина, могат да се окажат ефикасно средство за унищожаване на новия коронавирус, който причинява болестта Ковид-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Излагането на далечна ултравиолетова С светлина (far-UVC) унищожава 99 процента от вируса, обяснява ръководителят на изследването д-р Дейвид Бренър от Колумбийския университет.
 

За целите на проучването специалистите са поставили коронавирусни частици в малки капчици, носещи се във въздуха през осветителни тела, излъчващи въпросната светлина. Изследователите след това са събрали вирусите, за да тестват колко от тях все още са активни. В изследването са използвани коронавируси, причиняващи настинка.

"Продължаващите ни изследвания обаче показват, че коронавирусът, причиняващ болестта Ковид-19, може да бъде унищожен по същия начин". Идеята е да се използва окачено осветление на обществени места, което постоянно унищожава микробите, в това число и новия коронавирус, допринасяйки да се ограничи разпространението му", допълва специалистът.

БТА