/ iStock
Украйна няма да се присъедини към НАТО след срещата на върха следващата седмица, но членовете на организацията ще обсъдят какви стъпки са необходими, за да може Киев да стане член, заяви Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност, предадоха световните агенции.

Срещата на върха, която ще се проведе във Вилнюс, ще бъде важна стъпка по пътя на присъединяването на Украйна към организацията, подчерта Съливан.

САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна широко забранени касетъчни боеприпаси като част от пакета за подпомагане на сигурността - стъпка, която според Украйна ще има "изключително психическо въздействие" върху руските окупационни сили. Съливан изложи днес аргументи за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна преди очакваното съобщение на Пентагона.

Белият дом ще изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна

"Ние признаваме, че касетъчните боеприпаси създават риск от увреждане на цивилното население от неексплодирали боеприпаси", заяви той пред медиите. "Ето защо отложихме вземането на решение за толкова, колкото можехме". "Но също така съществува огромен риск за цивилните, ако руските войски и танкове преминат през украинските позиции и завземат повече украинска територия и подчинят повече украински цивилни, защото Украйна няма достатъчно артилерия", отбеляза съветникът.

"Украйна е предоставила писмени уверения, че ще ги използва по много внимателен начин", за да сведе до минимум рисковете за цивилното население, добави Съливан.

Групи за защита на правата на човека се противопоставят на решението на Вашингтон, но боеприпасите биха могли да дадат тласък на украинската контраофанзива за възвръщане на териториите, завзети от руските сили след нахлуването им през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Говорител на ООН заяви, че генералният секретар на организацията Антонио Гутериш е против използването на касетъчни боеприпаси.

Съливан добави, че Вашингтон се надява да стане свидетел на присъединяването на Швеция към НАТО "в най-близко бъдеще". Възможно е Турция и Унгария, които спират шведската кандидатура, да се откажат от съпротивата си на срещата във Вилнюс, добави съветникът, цитиран от Франс прес.

В отговор на въпрос за връщането на американския журналист Еван Гершкович в родината съветникът на Байдън заяви, че няма ясен отговор как може да стане това и "не иска да дава напразни надежди".
Асен Георгиев, БТА