/ Thinkstock/Getty Images
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп въвежда нови изисквания за издаването на визи за гражданите на шест мюсюлмански страни и бежанците. За да получат американски визи, всички бежанци и граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябва да докажат, че имат близки роднини в Съединените щати или бизнес отношения в страната. Това стана след като Върховният съд частично възстанови действието на президентския указ за ограничено влизане в страната за граждани на изброените държави. Маргарита Колева с подробностите.

Тръмп с призив към мюсюлманите за борба срещу "терористите"

Визите, които вече са били одобрени, няма да бъдат отменяни, но инструкциите, издадени от Държавния департамент, посочват, че новите кандидати трябва да докажат връзка с родител, брачен партньор, дете, пълнолетен син или дъщеря, зет, снаха, брат или сестра, за да имат право да получат виза.

Дядовци, баби, внуци, лели, чичовци, племенници, братовчеди, годеници и други по-далечни роднини няма да се считат за "близки връзки" според ръководните насоки, изпратени до американските посолства и консулства. От новите правила, които влизат в сила от днес са освободени онези, които имат бизнес или образователни връзки със САЩ.

САЩ затягат правилата за получаване на виза

Има изискване обаче отношенията да бъдат официални и документирани. На хората с двойно гражданство, които пътуват с паспорта си от незасегната от новите правила страна, също ще им бъде позволен достъп до територията на САЩ.

Върховният съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп

Междувременно, министърът на вътрешната сигурност Джон Кели поиска от авиопревозвачите по света да засилят мерките за сигурност на международните полети към Съединените щати. В противен случай ще им бъде наложена пълна забрана за внасяне на електронни устройства в самолетите.

Сегашната забрана засяга само чужди авиокомпании, извършващи директни полети до САЩ от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка и задължава пътниците да оставят лаптопите и таблетите си в чекирания багаж. Спазването на новите правила може да предотврати обсъжданото включване на забраната и за полетите от Европа.