Александър Шаленберг
Александър Шаленберг / Gulliver/Getty Images
Външният министър на Австрия Александер Шаленберг разкритикува изтеглянето на дипломати от украинската столица Киев заради опасенията от руско нахлуване, предаде ДПА.

В изявление за германската медийна група Функе той каза, че според него преждевременното изтегляне на дипломати не добър знак, който Западът дава на народа на Украйна, и добави, че той е решил, че служителите в австрийското посолство в Киев трябва засега да останат там в тази "нестабилна фаза", поне докато това е оправдано.

САЩ и други страни изтеглиха част от състава на посолствата си от Киев, което бе разкритикувано от украинския президент Володимир Зеленски.

Дипломация по ръба: Джонсън и Байдън искат Русия да отстъпи за Украйна


По повод днешното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Москва Шаленберг каза: "Отворени сме за сериозни разговори с Москва, но също така даваме ясен сигнал за голямата политическа и икономическа цена, която Русия ще плати, ако предприеме още една военна агресия срещу Украйна". Убеден съм, че в Москва канцлерът Шолц ясно ще изрази тази обща европейска позиция, добави австрийският висш дипломат. Той добави, че ЕС има най-тесни икономически връзки с Русия и следователно - най-големи възможности да оказва влияние на ситуацията.

Канада ще предложи на Украйна заем от 500 млн. канадски долара и оръжие


Шаленберг разкритикува американския президент Джо Байдън, че говори за опасност от "световна война" във връзка с украинската криза, като каза, че подобен език е "изключително опасен".
БТА