Австралийци буквално заровиха главите си в пясъка като щрауси
Австралийци буквално заровиха главите си в пясъка като щрауси / Thinkstock/Getty Images

Десетки австралийци си заровиха главите в пясъка на известен плаж в Сидни, за да се присмеят на своя министър-председател, който според тях си заравя главата в пясъка като щраус и отказва да проумее истината за климатичните промени, съобщи Франс прес. Повече от 100 души си заровиха за три минути главите в пясъка на Бонди Бийч.

Премиерът на австралийското консервативно правителство Тони Абът, домакин на срещата на върха на ръководителите от страните от Г-20, е критикуван от екоактивисти, че е премахнал данък върху въглеродните емисии, който бе бреме за най-големите замърсители сред предприятията.

"Отказът на Тони Абът да включи климатичните въпроси от дневния ред на Г-20 и опитите на неговото правителство да задуши сектора за производство на енергия от възобновяеми източници показват, че (Абът) е решен да си държи главата заровена в пясъка по отношение на най-важния въпрос на нашето време", заяви организаторът на демонстрацията Идън Тихън.

Абът премахна също така данъка върху печалбата на въгледобивната промишленост, а инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници спаднаха със 70 процента. "Искаме да кажем на световните лидери, които идват на срещата на Г-20, че Абът не представлява мнението на повечето австралийци, които настояват за спешни международни действия срещу климатичните промени", каза Тихън.

Източник: БТА