Атентатите в Дамаск и Хомс са най-кървавите в Сирия от 2011 г. насам
Атентатите в Дамаск и Хомс са най-кървавите в Сирия от 2011 г. насам / БГНЕС

Общо 184 души са загинали в неделя при атентати в Дамаск и Хомс, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава", предаде ДПА, като се позова на неправителствена организация.

Това е най-големият брой жертви за един-единствен ден от избухването на конфликта в Сирия през 2011 г., каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите край Дамаск

Междувременно ИД и съюзени с тях джихадистки групировки атакуваха единственият снабдителен канал на правителствените сили в град Алепо, като прекъснаха достъпа до ключов път край град Ханасер.

Силите на режима предприеха контраатака и напредват, за да си върнат възловия път, каза за ДПА Абдел Рахман.

По-рано базираната във Великобритания организация съобщи, че най-малко 120 души, включително 90 цивилни, са загинали вчера при две самоубийствени нападения и две атаки с коли бомби в шиитския квартал Сайеда Зейнаб южно от сирийската столица.

В Хомс 64 души, в това число 39 цивилни, са загинали в квартал Захара, населен преобладаващо с представители на алауитската общност, от която е и президентът Башар Асад.

Ето какво остана от Хомс след пет години война (ВИДЕО)

Руското външно министерство осъди остро атентатите, изтъквайки, че целта им е да бъдат подкопани усилията за постигане на мир.

Кървавите атаки бяха осъдени и от Държавния департамент на САЩ, посочва Ройтерс. Говорителят на департамента Марк Тонър заяви в комюнике, че САЩ са решени да търсят политически преход в Сирия и призова всички страни да съдействат за деескалация на конфликта.

Тероризмът на ИД е насочен срещу невинни хора по цял свят: от Дамаск и Багдад до Париж, Брюксел и Анкара. Унищожаването на тази терористична организация ще изисква обединените усилия на света, отбеляза Тонър, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА