Арестуваха жандармеристка за връзки с един от парижките атентатори
Арестуваха жандармеристка за връзки с един от парижките атентатори / Thinkstock/Getty Images

Четирима души бяха задържани в хода на разследването на атентатите в Париж през януари, в които загинаха 17 души, предадоха световните агенции.

Хората, които са задържани, са от обкръжението на Амеди Кулибали, извършил въоръженото нападение на еврейски супермаркет във френската столица. Двама от арестуваните са жандармеристка и нейният приятел, който е съден за други дребни престъпления. Той е бил приятел на Кулибали. Неговата приятелка - жандармеристката - е приела исляма и била отстранена от работа в началото на февруари по подозрения, че е помагала на партньора си да оказва съдействие на Кулибали. Разследването е показало, че приятелят на жандармеристката е бил в близък контакт с Кулибали малко преди атентатите в Париж.

В края на януари четирима души бяха обвинени, че са оказали логистична помощ на Кулибали, но без да знаят какво планира да извърши той. Тонино Гонтие, Уили Прево, Кристоф Ромел и Михаел Алуатик са осигурили оръжия или коли на Кулибали или пък са му помогнали да се сдобие с тях, припомня Франс прес. Близки на Кулибали, сред които и половинката му Хаят Бумедиен, заминаха за Сирия през Турция преди атентатите от януари, припомня още агенцията.

Познати на братята Куаши, атакували редакцията на в. "Шарли ебдо" два дни преди техният съучастник Кулибали да вземе заложници в еврейския супермаркет, бяха арестувани в Турция и в България. Това са Шейху Диахаби и Фриц-Жоли Жоашен. Те бяха предадени на френските власти, които им повдигнаха обвинения.

Източник: БТА