Арестуваха десет души в Македония в деня на вота
Арестуваха десет души в Македония в деня на вота / снимки: БГНЕС
Македонското министерство на вътрешните работи съобщи, че в страната не са регистрирани сериозни инциденти при днешното повторното гласуване в 187 избирателни секции. Заради нарушаване на избирателния процес обаче силите на реда са арестували десет души.

Някои от арестите са били превантивни, а останалите не са свързани със сериозни нарушения. В Македония в неделя гласуват повторно в избирателните секции, където по време на вота на 1 юни бяха регистрирани тежки нарушения. Тогава, при инциденти в населените предимно с етнически албанци общини, загина един човек, а други десетина бяха ранени. “Македония може да организира мирни избори, но на 1 юни очевидно не е имало политическа воля за това”, заяви специалният пратеник на ЕС в Македония Ерван Фуере, който посети няколко избирателни секции. Международните наблюдатели, сред които редица западни дипломати също обявиха, че на този етап нямат съществени забележки към изборния процес.

Резултатите от днешното повторно гласуване няма да променят общата политическа картина в Македония. В следващия парламент партията на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ ще разполага с абсолютно мнозинство в 120-местния парламент. От гласуванете сега трябва да стане ясно коя от двете албански политически формации - Демократическата партия на албанците и Демократическия съюз за интеграция, има по-голямо влияние и следователно по-големи шансове за участие в бъдещето правителство.

В петък Груевски отправи сериозно предупреждение към албанските лидери и каза, че е възможно да не включи албански партньор в новия кабинет, ако двете партии са замесени в нови нарушения по време на изборите.