Арабската лига призова Асад да се оттегли, ЕС засили санкциите срещу Сирия
Арабската лига призова Асад да се оттегли, ЕС засили санкциите срещу Сирия / снимки: Reuters, архив

Страните от Арабската лига призоваха президента на Сирия Башар ал Асад да се оттегли незабавно от властта, като в замяна ще му бъде гарантирано, че той и семейството му ще могат безопасно да напуснат страната, предаде Франс прес.
В заключителната декларация на приключилата им среща в Доха външните министри на страните от Арабската лига призоваха Асад да се откаже от властта и го увериха, че "Арабската лига ще помогне за гарантирането на безопасното оттегляне на него и семейството му".

Премиерът и външен министър на Катар Хамад бен Джасем Ал Тани призова Башар Асад "да вземе това смело решение, за да спаси страната си и да се сложи край на убийствата и разрушенията".

Едновременно с това Арабската лига призова сирийската опозиция и Свободната сирийска армия да сформират преходно правителство, което да поеме управлението на страната след оттеглянето на президента Асад.

На срещата бе взето решение страните от Арабската лига да отпуснат 100 милиона долара за сирийските бежанци.

Външните министри на Арабската лига също така призоваха ООН да промени мандата на международния пратеник за Сирия Кофи Анан, за да може мисията му да се фокусира върху оттеглянето на Башар Асад и мирното предаване на властта, се казва в текста на заключителната декларация, цитиран от БТА.

На практика Арабската лига предлага на Дамаск решение, сходно на решението за Йемен. Страните от Съвета за сътрудничество в залива гарантираха безопасността на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, след като той доброволно се отказа от президентския пост и напусна страната, отбелязва АФП.

Катарският премиер и генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби бяха натоварени да посетят Москва и Пекин, където ще съобщят изводите от срещата в Доха на лидерите на Русия и Китай, които са съюзници на Сирия и три пъти наложиха вето на санкциониращи Башар Асад резолюции в Съвета за сигурност на ООН.

Освен това арабските страни ще поискат извънредно заседание на Общото събрание на ООН, на което да се обсъди създаването на "обезопасени зони" и "хуманитарни коридори" в Сирия.

Министерският комитет на Арабската лига за Сирия е председателстван от Катар и включва още Саудитска Арабия, Оман, Египет, Судан, Алжир, Ирак и Кувейт.

Арабската лига призова Асад да се оттегли ЕС засили санкциите срещу Сирия
netinfo

Европейският съюз засили санкциите срещу Сирия и поиска страните членки да проверяват кораби и самолети, пренасящи подозрителни товари за близкоизточната държава, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на външните министри ЕС разшири с 29 имена списъка с над 170 сирийски физически и юридически лица, за които се предполага, че са свързани с репресии или че се облагодетелстват от режима на президента Башар Асад.

Одобрен бе и план за изпълнение на наложеното от ЕС оръжейно ембарго срещу Сирия, с изискване за проверки на територията или в териториалните води на държавите членки.

Външните министри от ЕС предупредиха, че разрастването на насилието в Сирия предизвиква бежанска криза за съседите й. "Нашето решение ще засили санкциите срещу режима на Асад и също така ще помогне на съседните страни, главно Йордания и Ливан, които ще трябва да приемат много от бежанците. Ние правим двете неща", каза френският външен министър Лоран Фабиюс.

ООН заяви миналата седмица, че броят на сирийските бежанци, които са поискали помощ от нея, се е увеличил почти три пъти от април, надхвърляйки 112 000.

ЕС забрани износа на оръжия за Сирия през май 2011 година, но досега държавите членки имаха право да решават дали да проверяват стоки, за които се предполага, че нарушават наказателната мярка.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън каза, че санкциите са част от усилията за оказване на натиск върху сирийския режим. "Те ще предотвратят достигането на оръжия до Сирия", заяви тя.

Същевременно Европейската комисия съобщи, че удвоява помощта си за осигуряването на спешна медицинска помощ, подслон, храна и вода за най-засегнатите от тежката криза сирийци, които се намират в Сирия или извън страната.

Осигурени са допълнителни 20 млн. евро от бюджета на ЕК, които се добавят към отделените досега 63 млн. евро (40 млн. евро за хуманитарна помощ и 23 млн. евро допълнителна подкрепа за обезпечаването на подслон). Държавите от ЕС са дарили отделно от тези суми още 27,5 млн. евро хуманитарна помощ, се посочва в съобщението.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева коментира, че продължаващото насилие взривява граждански конфликт, засегнал стотици хиляди сирийци. Нуждите са огромни в Сирия, но и в съседните страни, залети от бежанските вълни - видях това на границата с Турция, допълва Георгиева, цитирана от ЕК.