/ iStock/Getty Images
Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във войната в Украйна и призоваха за политическо решение на конфликта, който засегна икономиките на държавите от организацията, предаде ДПА.

Това бе първата среща на върха на Арабската лига от три години заради пандемията от коронавирус. Двудневният форум се проведе в Алжир.

Лидерите на арабските държави изразиха "ангажимент към принципите на необвързването и обща арабска позиция за войната в Украйна, основана на отказ от използване на сила", се казва в заключителната декларация на срещата.

Едно политическо решение на кризата трябва да съответства на Устава на ООН и да отчита "опасенията в сферата на сигурността" на всички засегнати страни, пише още в текста.

Няколко арабски страни казаха, че могат да играят посредническа роля във войната, по всяка вероятност в опит да запазят добри отношения с Москва, отбелязва ДПА.

Почти всички арабски държави обаче гласуваха миналия месец в подкрепа на резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща анексията от Русия на четири украински региона.

В послание към двудневния форум руският президент Владимир Путин каза вчера, че страната му иска "да развие по-нататъшно всеобхватно сътрудничество с Арабската лига и всички нейни държави членки за укрепване на регионалната и глобалната сигурност".

Срещата на върха в Алжир се проведе на фона на енергийна и продоволствена криза, причинени от войната в Украйна.

Египет, който е арабската страна с най-голямо население - над 100 милиона души, е световен вносител номер едно на пшеница. Той неотдавна преживя повишение на цените на храните, което се обяснява с проблеми с вноса, причинени от войната, посочва ДПА.
БТА