Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан, действал от добри намерения
Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан, действал от добри намерения / снимки: Reuters
Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан, действал от добри намерения
52450
Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан, действал от добри намерения
  • Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан, действал от добри намерения

Второто съдебно заседание по процеса срещу Андерш Брайвик приключи. Норвежкият масов убиец, който през юли миналата година уби хладнокръвно 77 души в Осло и близкия до норвежката столица остров Утьоя, обясни пред съда, че пак би извършил кървавото престъпление. По време на половинчасовия му монолог през втория ден на съдебното дело срещу него той описа извършения от него двоен атентат като "най-впечатляващото нападение" в Норвегия от Втората световна война насам. Брайвик обяви себе си за командир на антикомунистическа и антиислямистка военна групировка, която нарече "Рицарите тамплиери". Подсъдимият обясни, че действията му са били извършени с доброта и са били при самозащита.

В началото на втория ден на делото в Норвегия убиецът Андерш Брайвик за пореден път се обърна към присъстващите в залата с жест, който наподобява нацистки поздрав, но със свит юмрук. Той обясни, че убийството на 7 души при бомбен атентат в Осло и 69 младежи, много от които мюсюлмани, в партиен лагер на остров Утьоя било "превантивен удар" срещу ислямското настъпление в страната му. Той отчете страданието, което е причинил на своите жертви и на техните близки, но обвини самите тях за това, че застрашавали начина на живот на белите, описвайки убийствата като "необходими".

Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан действал от добри намерения
netinfo

Макар и призован от главния съдия Елизабет Арнцен да изкаже накратко своите мотиви, Брайвик настоя, че е от значение да обясни подробно своите мотиви. Той заяви, че Европа се е оставила да бъде "залята" от имигранти и комунисти защото е нямала защитник като американския сенатор Джоузеф Макарти.

Андерш Брайвик обвини норвежкото и европейските правителства за тяхната положителна нагласа към имиграцията. Още по време на първото заседание в понеделник той заяви неговите виждания за делото: „Аз не зачитам легитимността на норвежкото правосъдие, тъй като то е получило своя мандат от политически партии, които насърчават мултикултурализма. Аз зачитам фактите, но не се признавам за виновен и твърдя, че съм извършил всичко като форма на самозащита".

Няма сведения за съществуването на групировка, наречена "Рицари тамплиери", за чийто лидер Брайвик се обяви. Вчера, Брайвик се усмихваше в началото на делото и в момент, в който бе показан пред съда видеоклип, направен от самия него и качен в интернет, показващ омразни кадри, в които се възхваляват средновековните кръстоносци. По време на излъчването Брайвик се е разплакал и е казал на адвоката си, според експерти по четенето на устни, че клипът е много "трогателен".

Коментатори се страхуват делото да не се превърне в "цирк", тъй като има опасност Брайвик да използва медийното отразяване като платформа за екстремистките си убеждения. Това вече се забелязва, тъй като още преди да започне делото Андерш Брайвик се ръкува с усмивка с прокурори и други съдебни служители. Това предизвика буря от въпроси в социалната мрежа Туитър, след като се разбра, че няма норвежки съдебен протокол, който да задължава това да се случи. По делото има петима съдии, трима от които са "граждански", тоест хора, избрани от измежду всички норвежци. Един от тях вече беше отстранен, след като се разбра, че ден след атентатите написал в интернет, че виновникът заслужава смъртна присъда, каквато в Норвегия няма.

Може би едно от най-парадоксалните неща в делото е, че един от свидетелите, които самият Брайвик възнамерява да ползва в своя защита, е ислямски екстремист, чиито виждания ще бъдат представени като доказателство, че мюсюлманите имат същите намерения спрямо белите, каквито има самия той спрямо тях. Очаква се делото да продължи 2 месеца и половина. В речта си пред съда Брайвик обясни, че гледал на нападението си като на "самоубийствен атентат", защото не е очаквал да оцелее след намесата на полицията. Той е категоричен, че е здравомислещ и настоя да бъде съден като такъв.

Андерш Брайвик поиска да бъде оправдан действал от добри намерения
netinfo