/ Guliver/Getty Images
Американският финансов министър Стивън Мнучин обяви, че мерките на правителството на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Хуауей (Huawei) са свързани с националната сигурност, а не с търговията.

„От самото начало заявихме, че дискусиите за Хуауей са свързани с дискусиите за националната сигурност, те са нещо отделно от търговията“, обясни Мнучин в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

Забраната на Huawei ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително.

А в "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

По-късно американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на Хуауей. Министерството на търговията издаде общ лиценз за 90 дни, с който възстановява възможността на китайската компания да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера при съществуващите мобилни устройства на компанията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще реши дали е целесъобразно да бъдат наложени нови мита на вноса от Китай, след като разговаря с китайския си колега Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака на 28 и 29 юни, каза в интервюто Мнучин, цитиран от ТАСС.

Тръмп подписа указ за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ

Той добави, че Тръмп иска да се увери в японския град, че Си Цзинпин е готов "да се движи в правилната посока".
БТА