Ал Кайда не се е отказала от нови нападения срещу САЩ
Ал Кайда не се е отказала от нови нападения срещу САЩ / Reuters

Директорът на ФБР Робърт Мълър заяви в Конгреса, че според предварителните заключения от проучването на документите, иззети от убежището на Осама бин Ладен, Ал Кайда продължава да готви нападения срещу САЩ, предаде АП.

Мълър направи това изявление пред юридическата комисия на Сената, където бе посрещнат благосклонно от сенаторите демократи и републиканци, които подготвят удължаването на мандата му за срок до две години по препоръка на президента Барак Обама. Председателят на комисията - демократът Патрик Лейхи - изрази увереност, че Конгресът ще одобри удължаването на 10-годишния мандат на Мълър.

Пред комисията Робърт Мълър заяви още, че неговото ведомство възнамерява да засили вниманието си върху заплахата от евентуални кибератаки през следващите две години, допълва Ройтерс. По думите му борбата с кибернетичните терористи ще бъде негов приоритет, ако остане начело на ФБР. Той припомни за хакерския пробив миналата година в електронната поща на "Гугъл" и други подобни атаки по интернет, посочва БТА.

Шефът на ФБР изтъкна пред сенаторите, че за целта ведомството му трябва да разполага с необходимите оборудване и квалифициран персонал за пряко противодействие на киберпрестъпността.

Според ИТАР-ТАСС в изложението си пред сенатската комисия Робърт Мълър е споменал за оставащата заплаха от шпионаж срещу САЩ и е напомнил за арестите през миналото лято на група руски разузнавачи.