66% от европейците няма да гласуват на изборите за ЕП
66% от европейците няма да гласуват на изборите за ЕП / снимка: DarikNews

66% от населението на ЕС може да не отиде до урните по време на изборите за Европейски парламент на 7 юни. Това показва проучване на Евробарометър на 27-те държави членки, което Европейската комисия се готви да оповести.

От 1979 г., когато се проведоха първите избори за ЕП, избирателната активност не престава да намалява. Преди 30 години процентът на негласувалите беше 37%, а на последните избори през юни 2004 г. той беше 54,3%, въпреки че функциите на парламента се засилват и дори се изравняват с тези на Съвета на министрите. Най-много хора няма да гласуват в Полша - само 17% от поляците са сигурни, че ще отидат до урните. Следват Австрия (21%), Великобритания (22%), Португалия (24%), Словакия (25%), Чехия (26%, Унгария и Испания (27%), Италия (30%), България (31%). Най-много хора ще гласуват в Белгия (70%) и в Люксембург (62%), където гласуването е задължително. Следват Малта и Дания (56%), Швеция (49%), Кипър и Гърция (48%), Франция и Холандия (47%), Германия (43%).

Основните причини за нежеланието за гласуване на тези избори са непознаването на работата на евродепутатите и на европейските дела. Сред другите причини са мнението на избирателите, че техният вот няма да промени нищо ( избирателите в България, Австрия и Литва са най-обезверени), а 55% от хората смятат, че ЕП не се занимава с въпроси от ежедневието.