Четиринайсет души, сред които девет чужденци, са били убити миналата нощ при талибанското нападение срещу хотел в Кабул, съобщи високопоставен представител на афганистанското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Убитите чужденци са седем мъже и две жени, а убитите афганистанци са четирима мъже и една жена. Още седем души са ранени.

Като цитира официални източници, Франс прес съобщава, че е потвърдена смъртта на един американец, четирима индийци и един италианец.

Талибаните поеха отговорност за нападението в изпратено до медиите комюнике: "Това беше самоубийствена мисия, изпълнена от един от нашите бойци. Нападението беше щателно планирано, за да се удари празненство, в което участваха важни личности, включително американци".

Според говорителя на талибаните Забиула Муджахид в нападението участвал само един боец, въоръжен с автомат Калашников, пистолет и жилетка с експлозиви, а не от трима, както съобщи афганистанското правителство.

Муджахид уточни, че нападението имало за цел да бъдат убити чуждестранни граждани, в отговор на подкрепата от страна на САЩ и съюзниците им за правителството на президента Ашраф Гани. Посолствата на САЩ и Индия потвърдиха, че техни граждани са сред жертвите, но националностите на останалите все още не са установени.

Според в. "Таймс ъв Индия", цитиран от ТАСС, нападението срещу хотела било насочено срещу индийския посланик в Афганистан Амар Сингх. "Талибаните са били уверени, че в хотела се е намирал индийският посланик", цитира вестникът анонимен военен източник в Афганистан.

Източник: БТА