13 българи все още са в ръцете на сомалийски пирати
13 българи все още са в ръцете на сомалийски пирати / снимка: БГНЕС

23 кораба и една баржа са в ръцете на сомалийски пирати с общо 337 души екипаж към 31 март, съобщи австралийската информационна интернет агенция News Australia.to, като се позова на доклад на международната неправителствена организация Екотера Интернешънъл.

Екипажът на танкера за течни химикали "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг е от 22 души, от които петима българи и двама румънци. Корабът бе отвлечен на 28 декември миналата година. Преговорите със собствениците на кораба и на товара - 13 175 тона етилен-дихлорид, вървят много трудно, посочва агенцията, цитирана от БТА.

На борда на автовоза "Ейшън глори" има осем българи, в това число и капитана. Корабът бе отвлечен на 2 януари тази година. Според съобщения в ирански медии корабът превозвал военна техника за Саудитска Арабия, посочва агенцията. Ирански и български медии съобщиха, че "Ейшън глори" е бил освободен срещу откуп от 5 милиона долара, пише агенцията. Но тази информация е невярна, тъй като корабът все още е в ръцете на пиратите. Според множество слухове капитанът на кораба не е на борда му, посочва News Australia.to.

С изключение на капитана на "Ейшън глори" всички членове на екипажа са в относително добро състояние, твърди агенцията.

И двата кораба са собственост на британската компания Зодиак Маритайм Ейджънсийз /Zodiac Maritime Agencies Ltd/, която от своя страна е собственост на двама израелски граждани - Сами и Йехуда Офер.