12-годишно момче се самовзриви в Нигерия, 11 души загинаха
12-годишно момче се самовзриви в Нигерия, 11 души загинаха / БГНЕС, архив

Повече от десет души бяха убити в самоубийствена атака, извършена от около 12-годишно момче в североизточния нигерийски град Гомби, щата Адамава, предаде Франс прес, цитирайки очевидци. Момчето взривило бомбата, прикрепена към тялото му, на оживен житен пазар около обед.

Според местен служител по сигурността убитите са най-малко 11, а ранените - много повече. Очевидците говорят за мощна експлозия, след която настанал хаос и по земята лежали окървавени хора.

„Боко харам" използвала 14-годишен тийнейджър за разузнавателен агент

Адамава е един от трите нигерийски щата, засегнати най-тежко от ислямисткото бунтовническо движение "Боко харам". Жертвите на атаките на ислямистите вече надхвърлят 17 000 души. Само от май досега, когато встъпи в длъжност новоизбраният президент Мухамаду Бухару, убитите от "Боко харам" са над 1650. Бухару, който обеща да сломи бунтовниците, се похвали миналия месец, че "Боко харам" е "технически победена". Но нейните атентати така и не секват, отбелязва агенцията.

Момиче се взриви на автобусна спирка в Нигерия

В сряда в град Чибок, в съседния щат Борно, бе извършена серия от три самоубийствени атентата, при които загинаха 21 души. Двама от атентаторите се оказали мъже, преоблечени като жени с хиджаби, а бомбите били прикрепени на гърба им, за да изглеждат като торби с бебета. За това съобщиха от местната болница, където били доставени труповете. Местен племенен лидер каза, че в града са влезли общо шестима атентатори.

13-годишно момиче се самовзриви в Нигерия

Чибок отдавна е на прицела на джихадистите. Градът доби печална известност през април 2014 г., когато "Боко харам" отвлече оттам 276 млади ученички. 219 от тях все още са в неизвестност в плен на ислямистите.

Източник: БТА